Следвайте ни

Google Earth се превръща в машина на времето

Вече можем да проследим как дадено място от планетата се е променило през последните 37 години

viber icon

Една от най-популярните платформи на технологичния гигант - Google Earth, пусна функция за "пътуване във времето", която позволява на потребителите да видят как светът се е променил през последните четири десетилетия.

Докато автомобилите на Google кръстосват улиците и пътищата из България, за да актуализират тризимерния изглед за страната ни, компанията стартира поредна нова услуга, която предизвика фурор за броени часове. Според технологичния гигант, това е най-голямата актуализация на Google Earth за последните четири години.

Пилотно от компанията показаха нова функция, която позволява на потребителите да проследят как дадена точка в света се е променила във времето. За целта се използва база данни с над 24 милиона сателитни изображения от последните 37 години, които в комбинация със софтуера на Google позволяват истинско пътуване във времето.

Благодарение на функцията, потребителите могат да видят отстъплението на ледниците през последните четири десетилетия или да проследят обезлесяването на Амазонка с течение на времето. Google Earth използва технология, подобна на широко използваното приложение за картография на компанията, но е фокусирано повече върху геологията и проучванията, отколкото върху обществения транспорт и указанията.

Потребителите могат да получат достъп до инструмента в уеб браузър, а функцията идва с някои предварително пакетирани виртуални обиколки. Но функцията за пътуване във времето е глобална - което означава, че потребителите могат просто да въвеждат информация за собствения си град и да проследят промяната му - благодарение на архива от наличните сателитни изображения.

От Google се надяват инструментът да повиши нивото на осведомеността за изменението на климата и други екологични проблеми. Компанията посочи променящите се пясъци на Кейп Код и изсъхването на Аралско море в Казахстан като поразителни примери за това как се променя природата ни в рамките на половин човешки живот.

Благодарение на приложението също така може да се проследи урбанизацията на редица територии по целия свят - от бързото разрастване на Лас Вегас до изграждането на изкуствени острови в Дубай и създаването на чисто нови градове в пустините на Саудитска Арабия. 

 

Google заяви, че новите функции "просто не биха били възможни" без "ангажиментите за отворени и достъпни данни" от космическите агенции на редица страни по света. 24-те милиона изображения датират от 1984 г. и заемат 20 петабайта - което се равнява на космическите 20 милиона гигабайта. Обработката на всички тези данни отне повече от два милиона часа компютърно време - споделено между хиляди мощни машини, притежавани от Google, за да свърши работата в разумен срок.

От компанията съобщават още, че планират да се актуализира този нов проект ежегодно всяка през следващото десетилетие, и очакват новата функция да бъде ползвана от над 100 млн. потребители само до края на годината.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?