71
Следвайте ни

Гонят лингвист от Гърция, проучвал български имена на селища в област Македония 

viber icon

Турско-арменският писател Севан Нишанян, който живее в Гърция, след като избяга от турски затвор преди четири години, каза, че е обявен за „персона нон грата“ от администрацията на Атина. 


„Научих обявяването ми за "персона нон грата" от гръцките власти, когато се опитвах да се върна на остров Самос където живея от посещението си в Белград, Сърбия“, каза той в предаването си в Youtube. 


Според писателя гръцките служители не му обяснили причината за това действие, а просто казали, че това е „държавна тайна“. 


Нишанян оцени, че „причината може да е направеното от него цялостно проучване върху турските и българските имена на селища в северната част на Гърция“.


„Правих изследвания върху етимологичните корени на селищата в Турция в продължение на десетилетие. Тогава включих съседните страни в моето изследване“, каза той в програмата си в YouTube.


„Повечето от имената на селищата в Северна Гърция са или турски, или български. Гръцки имена почти няма“, добави той.


64-годишният Нишанян, автор на много книги по лингвистика, беше осъден на 16 години и 7 месеца затвор за критика на пророка Мохамед през 2012 г. в Турция. През 2017 г., той е избягал от затвора и е успял да премине в Гърция. Там той живее в Самос. 
През последните две години той излъчва седмична програма в YouTube. 


В последната си публикация в социалните мрежи, която качи в Белград, той постави снимка, на която се разхожда, казвайки: „Нишанян. Време е за круиз отново.”, визирайки необходимостта да се засели в друга държава. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Хитър Петър

Хитър Петър

31.10.2021 | 18:55

Авторе, Не знаеш ли, че специално във Филибето е пълно с гърчуля, които открито се обявяват за такива и от нищо не им пука. А се учудваш на два минуса от 9. Я виж като си казал истината за Рашката какво е положението - 7 от 35, т.е. 20% русоробчета. Няма такава нация по света - пълна с предатели и чужди агенти...

Отговори
2 4
Сериозно мислещ

Сериозно мислещ

31.10.2021 | 16:05

Във България трябва да се разберем че във Ялта се определи със световния покер кои какво си има... по изгода на "великите сили "... толкова елементарно и просто това е....край!!!

Отговори
5 2
Петков

Петков

31.10.2021 | 07:27

От много панаири е връщан тоя Настрадин ходжа

Отговори
7 0
Б. М.

Б. М.

31.10.2021 | 06:24

Да благодарим на Нишанян! Също така трябва да "благодарим" на Русия за това, че през 1829г дава на Гърция и Сърбия земи с преобладаващо българско население. Също така да "благодарим" на СССР и БКП, за това, че след 1944,отстъпват Беломорието и остров Тасос на Гърция!

Отговори
35 9
Б. М.

Б. М.

31.10.2021 | 13:14

Благодаря за положителните оценки. Приятно съм изненадан! Да попитам тези с минусите : КАКВО ОТ НАПИСАНОТО НЕ Е ВЯРНО?

Отговори
13 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?