2374

Голям скандал в Кипър: Църквата строи 5-звезден хотел на плажа

Кипърската църква ще инвестира 100 млн. евро в луксозен 5-звезден хотел на плажната ивица на западния бряг на острова. Строителните разрешения бяха издадени след остри спорове, свързани с археологически находки.

Инвеститорът на хотел „Diamond Essence” - Светата Архиепископия на Кипър, получи екоразрешение от Отдела по околна среда за изграждането му. Одобрението от държавния орган бе дадено 5 години след първоначалното заявление и проправя пътя към издаването на окончателния строителен лиценз. Всичко това не мина без скандали. 

8-етажният хотел ще се намира в района на Пафос, на западния бряг на острова, върху плажни парцели, собственост на Архиепископията. Луксозният комплекс ще разполага с близо 500 легла, ресторант, магазини, уелнес център, винарска изба и други помещения. Изграждането на съоръжението ще продължи две години и половина.

Заедно със старта на строителните работи за него ще започне и издигането на две 12-етажни жилищни кули на съседния парцел, също принадлежащ на Архиепископията.

Даването на „зелена светлина” за църковния инвестиционен проект бе забавено заради открити археологически находки - останки от древни съоръжения, сгради от елинистическата епоха, древен водопровод. След продължителни и остри спорове между Светата Архиепископия и Отдела по антиките плановете за хотела бяха преработени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Живееща дълго време на острова

Живееща дълго време на острова

10.07.2022 | 17:39

Тук в Кипър всичко се държи и управлява от църквата,затова обаче,всички училища са безплатни,учебници,материали,всичко,парите са в тях,но пък свещите са безплатни и никога не са били платени,докато в Бг от свещи печелят :D

Отговори
0 0
данкоплатец

данкоплатец

08.07.2022 | 15:26

нашит Синод видя че изостава от кипърските другари и веднага вдигна цените на свещите Тези пари били само митрополиите та да наберат капитал.Поповете се издържат от държъвата , църквите не плащат ток данъци и такса смет.

Отговори
9 2
Не е вярно

Не е вярно

08.07.2022 | 16:56

Плащат ток на пазарни цени.

Отговори
0 7
Дии

Дии

08.07.2022 | 17:44

Не съм чул българската православна църква да е помогнала на някого, да са нахранили гладни, да са осигурили подслон, да са дарили.... Няма само прибират. Вижте католиците - тяхната църква раздава помощи на бедните, грижи се за възрастни хора , а падрето играе футбол с децата и им организира екскурзии.

Отговори
2 1
Гост

Гост

08.07.2022 | 18:48

Няма и да чуеш. Защото, ако си достатъчно добър християнин, би следвало да знаеш, че тези неща не се правят показно.

Отговори
0 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?