Следвайте ни

Голям горски пожар вилнее на Принцовите острови в Истанбул

viber icon

Горски пожар бушува в Истанбул на остров Хейбелиада, който е част от известните Принцови острови на града.

Самолет, три хеликоптера, и множество пожарни коли, се опитват да овладеят огъня за който граждани са алармирали днес в 13.15 ч., съобщиха от Главна дирекция по горите. 
Според очевидци пламъците са се разпространили в широка област в рамките на 40 минути.

Огромни кълба дим се виждат от азиатската част на Истанбул. 

За овладяването на огнената стихия с кораби са изпратени на острова пожарникари и коли от близките квартали на Истанбул, Картал и Малтепе, както и полицейски водоноски ТОМА, използвани за разпръскване на демонстранти. 

Местни жители и случайно намиращи се гости на острова също участват в усилията за гасене на пожара като направиха жива верига за пренясяне на съдове с вода.

Кметът на Принцовите острови Ердем Гюл каза пред телевизия Халк, че причината за пожара все още не е известна. "Опитваме се да потушим огъня, преди той да стане по-голям. Има голям риск пожара да засегне и населените места, тъй като вятърът в района е силен. Необходима е бърза намеса." В момента няма нужда да се евакуират жители, добави той.

Кметът допълни, че пожарът е в близост до къща-музей на писателя Хюсеин Гюлпънар, но няма опастност той да се разпространи в музея на този етап. Гюл отбеляза, че няма пострадали или засегнати от пожара, както и че няма прекъсвания във фериботните линии до острова.

Огнеборци и водни самолети от южните райони на Турция също се отправиха към Истанбул, за да се включат в спасителната операция. 

Службата на губернатора на Истанбул направи изявление относно горския пожар в Хейбелиада. „Според информацията, получена от полицейските, пожарните и горските оперативни центрове, в 13.15 часа днес е възникнал пожар в горския район в района на Кулели Кьошк, в Хейбелиада, на Принцовите острови. Екипи за гасене на пожара на пожарната и регионалната дирекция по горите, бяха изпратени във въпросната зона. На място са изпратени две противопожарни коли, 1 ТОМА, 3 пожарогасителни хеликоптера, 2 наблюдателни хеликоптера, изпратени от Баликесир и Бурса, 4 пожарогасителни самолета, изпратени от Измир, Мугла и Анталия. Пожарът все още не е овладян. Започнато е разследване относно причината за пожара ", се казва в съобщението.

Подобен горски пожар избухна на острова и миналата година, през юли. 

Изгорената площ тогава бе изчистена от изгорели дървета и 6750 фиданки бяха засадени след пожара, припомня местния вестник "Ада Газетеси".
Хейбелиада е предпочитан от туристи и гражданите за разходки и специално за пикници през почивните дни.

В началото на летния сезон, на територията на Принцовите острови в Истанбул бяха забранени пикниците и паленето на огньове, за да бъдат избегнати пожари. Също така бяха забранени и извънредните туристически корабчета, за да бъде ограничен достъпът и предотвратена пренаселеността на островите особено през уикендите. 

Снимки агенция Т24

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?