Следвайте ни

Големите в ЕС търсят път към Москва, което дразни Байдън

Заради литовците и поляците страда цялостната източноевропейска политика на ЕС

viber icon

Вернер Фаслабенд е един от най-компетентните европейски експерти по отбраната и сигурността. В продължение на десет години (1990-000) е военен министър на Австрия. Понастоящем е президент на Австрийския институт за изследване на европейската политика за сигурност (AIES).

Автор Бойчо Дамянов, Виена

- Г-н Вернер, напоследък отношенията ЕС-Русия като че ли са в най-ниската си точка. Как оценявате това положение и какво да очакваме в близкото бъдеще?

-  Положението за всички участници е изключително незадоволително. След президентските избори в САЩ имаше известни очаквания, че ще може да настъпи някакво подобряване, дори сближаване.

И Германия, и Франция бяха заинтересовани от такова развитие и го изразяваха многократно по различни поводи и възможности.

- Какво попречи на тези намерения?

- Едно от препятствията, което беше лансирано, бе случаят Алексей Навални. Към това се добавиха и подкрепените от някои страни на Евросъюза протести в Белорусия против преизбирането на Лукашенко. Създаде се невероятно трудна ситуация за развитие на позитивна динамика между ЕС и Русия.

Трябва да имате предвид, че в Европейския съюз нещата съвсем не са хомогенни, необходимо е да ги диференцираме. От една страна имаме скандинавците, поляците и прибалтийците, които се ангажираха активно и подстрекаваха с всякакви финансови, политически и информационни ресурси протестите в Беларус.

От друга страна имаме друга група страни, да ги наречем „Централните сили“, сред които са Германия, Франция, Италия, Бенелюкс и не на последно място Австрия. Те се опитват да се разграничат от първите и да демонстрират други намерения, други сигнали за изграждане и укрепване на взаимоотношенията с Русия. Засега реакцията на Москва е твърде предпазлива.

- Вярно ли е, че Литва и Полша са попрекалили в Белорус?

- Да, имаше намеса от тяхна страна. Но нито една от „Централните сили“ не се намеси, а заради литовците и поляците страда цялостната източноевропейска политика на ЕС.

Никой от „Централните сили“ не желае да създава на Русия трудности. Трудностите ги създава една много малка и креслива, слаба в политически, икономически и военен аспект група. За съжаление, новата администрация на президента Джо Байдън подсили нейната позиция и затрудни действията на трезвите сили в ЕС.

- Как оценявате посещението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Молдова, Грузия и Украйна?

Не мисля, че посещението му е имало някакво особено значение за отношенията ЕС-Русия, то по-скоро бе сигнал към тези страни, че не сме ги забравили и нищо повече. По-неприятно за ЕС остана посещението на Жозеп Борел в Москва, което завърши безрезултатно и утежни още повече отношенията между Брюксел и Москва.

- На какво се дължи днешната стагнация на отношенията ЕС-Русия?

- Причините са няколко. За някои от тях вече стана дума. Според мен Русия все още търси своето място и идентичност - в каква степен с Европа и в каква степен с Азия. Териториално по-голямата част е в Азия, но населението отвъд Урал няма и 30 милиона. Европейската територия е далеч по-малка, но много по-гъсто населена - над 117 милиона. В европейската част плътността е 26 човека на км², а в азиатската - 2,4 човека на км². Китай не може да компенсира липсата на отношения с ЕС. Русия не може без Европа, както и Европа не може без Русия. Убеден съм, че дългосрочно състоянието на стагнация е безперспективно, въпреки че в момента и Русия, и ЕС са заинтересовани от определена прокитайска политика.

- Споменахте Байдън, не очаквате ли новата администрация в Белия дом да продължи да подкопава отношенията ЕС-Русия?

- Безспорно, но не бива да надценяваме непосредствената роля на САЩ върху днешната европейска външна политика.

Наистина в момента нещата са в застой, но това няма как да продължи дълго.

Сега така или иначе до парламентарните избори в Русия през есента няма какво толкова да се случи, Москва е заета с предизборна борба. Същото се отнася и за Германия, и там есента предстоят парламентарни избори. Пък след това ще видим как ще се развият нещата, въпреки че и отсега е ясно - известно време може да се извъртаме и да си затваряме очите пред истината, но рано или късно фактите ще сложат нещата на своите места.

- Не мога да не Ви запитам за интервюто на Байдън за АВС, в което той нарече Путин „убиец“, как да си го обясним?

- Това никой не може да ви го обясни, дори най-квалифицираните политолози и анализатори. Не ни остава нищо друго, освен да го приемем като факт.

В нормалния случай такива неща не би трябвало да се случват. Ако е искал да бъде критичен, в езиково отношение има достатъчно други възможности за изразяване.

Допускам, че нещата са от вътрешнополитически характер - да покаже и на своите, и на републиканците - ето, вижте ме колко съм корав, а не някакъв си там слабак!

Коментари (5)

222

222

09.04.2021 | 13:30

какво очаквате от малоу-ните кравари

Отговори
2 4
Много кахъри му създават тия Големите

Много кахъри му създават тия Големите

09.04.2021 | 11:49

Тия Големите от Европъта хич и не мислят за здравето на Бай Дънчо Кък може така Шъ му докарат някой инфаркт Не го ли гледат кък съ търкаля по стълбите на самолета от кахъри по целия Свят дали е получил порция Чифутска димокрация с етикет Мъ .....де ин УСА

Отговори
3 3
това е дереджето..

това е дереджето..

09.04.2021 | 11:24

аааааа

Отговори
1 2
това е дереджето..

това е дереджето..

09.04.2021 | 11:22

ами бая голям и недодялан камък е тоя малкия Путин бее...ни европа ни америка го плаши...пука му на калашника... забавлява се ... ще ви плаши FOREVER!!!!====

Отговори
1 5
Нали?

Нали?

09.04.2021 | 08:08

Газовите евра на Кремъл са много вкусни, нали гус'ин Фаслабенд?

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?