Следвайте ни

Големи брандове изчезнаха от картата на Китай 

viber icon

След като китайската общественост започна да бойкотира H&M и Nike, магазини на големите брандове започнаха да изчезват от картата на Китай. Марки като H&M, Nike, Burberry, Adidas и Converse изразиха притеснения, че китайските власти използват уйгурски мюсюлмани като робска сила за събиране на памук в региона Синцзян. Това съобщи Global Times.

Според китайските влазсти обаче, твърденията са неверни и беше организирана кампания в подкрепа на местния производител под хаштага „Подкрепям памука от Синцзян“. Освен това компанията майка на верига търговски центрове в столицата на Ундзи Синцзян - Wuikatimes, в която се помещава магазин H&M, поиска марката да се извини на хората от Синдзян. В отговор на коментар от потребител, призоваващ търговския център да затвори магазина H&M, администрацията отговори: "Ще го направим утре."


От днес онлайн магазините на няколко от известните западни марки бяха блокирани на територията на Китай. Въпреки че физическите магазини остават отворени, такситата отказват да взимат хора пътуващи до тях. Вместо това Китай промотира местни производители и марки дрехи. 


Също така бе съобщено, че външните министри на ЕС са се съгласили за включването на четирима китайски граждани и една организация в санкционния списък. Те са обвинени в нарушения на човешките права във връзка с преследването на уйгурски мюсюлмани.

На 22 март Китай наложи строги санкции срещу ЕС в отговор на „известия“ за правата на човека, които Китай нарушава в автономния район Синцзян. Санкциите засегнаха 10 лица и четири организации от Брюксел.


В началото на март институтът Newlines пише , че китайските власти са нарушили всяка от забраните на Конвенцията на ООН за предотвратяване на престъплението геноцид, така че това, което се случва с мюсюлманските уйгури и други мюсюлмански малцинства в района на Синцзян, може да се счита за унищожение. Това е първият път, в който недържавно предприятие анализира обвиненията срещу Китай.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?