Следвайте ни

Годишната инфлация в Турция спадна на 16,59% през май

viber icon

Годишната инфлация в Турция през май е 16,59%, което показва малък спад в сравнение с отчетенатата 17.14% през април, обяви статистическия институт на страната днес. 


Годишния индекс в потребителските цени е намалял с 0,55 процентни пункта за миналия месец, според турския статистически институт (TÜİK).


На месечна база индексът на потребителските цени се е повишил с 0.89% през май. Икономистите, анкетирани от Анадолската агенция миналата седмица, прогнозираха, че инфлацията ще бъде 17,17%.


Най-голям скок за последния месец е отчетен в цените на картофите с 41,5 на сто, морковите с 36,3, последвани от ръст от 29,4 в цените на автобусните билети. След стоките с най-голям спад в цените са чушките с -45,52, фасула с -34,9, доматите с -27,4 и краставици с -25,2 на сто.


Съществен фактор в инфлацията оказва продължаващото обезценяване на турската лира спрямо долара и еврото. Вчера бе достигнат рекорден моментен спад от 8,80 TL за долар. Днес един лев се разменя за 5,24 TL. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?