Следвайте ни

Годеницата на Хашоги съди саудитския престолонаследник за убийството в Истанбул 

viber icon

Хатидже Дженгиз, годеница на покойния колумнист на Вашингтон Пост Джамал Хашоги, заведе дело в окръжния съд на САЩ срещу саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман за убийството на журналиста в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 

Дженгиз и групата "Демокрацията за арабския свят", основана от Хашоги преди смъртта му, заведоха дело във Вашингтонския окръжен съд, срещу бин Салман и други висши саудитски служители.

В него се твърди, че Хашоги е бил жертва на зловещ план, започнала в американското посолство на Рияд, когато е отишъл там, за да осигури документи, за да се ожени за Дженгиз.

Тя обвинява Бин Салман и саудитски служители, че са "създали възможност да го убият". Саудитските власти в посолството на Вашингтон казали на Хашоги, че не могат да получат необходимите документит в САЩ и вместо това двойката ще трябва да пътуват до Истанбул, за да ги получат в Саудитското консулство там.

"Това фатално погрешно насочване се случи в Съединените щати и беше част от общата конспирация, предназначена да има пряко въздействие върху политическата дейност на г-н Хашоги в Съединените щати. Подсъдимите и техните съзаклятници организираха тези действия с намерението да убият г-н. Хашоги, "според делото.

В крайна сметка Хашоги е убит в консулството през октомври 2018 г. и разчлененото му тяло все още не е върнато на семейството му.

Саудитска Арабия признава, че нейните агенти са убили журналиста, но го обявиха като нелепа операция, която е била извършена без съгласието на престолонаследника Бин Салман, обяснение, оспорвано от критиците, които се съмняват, че убийството е могло да бъде извършено без прякото знание и съгласие на Бин Салман.

ЦРУ с увереност установи, че Бин Салман е ръководил убийството на Хашоги.

Делото, заведено от Дженгиз и "Демокрацията за арабския свят", заявиха „Надяваме се, че можем да постигнем истина и справедливост за Джамал чрез този съдебен процес“, каза Дженгиз в изявление. „Уповавам се на американската система за гражданско правосъдие, за да дам глас на случилото се и да държа отговорни за действията си тези, които са направили това.
В съдебният иск се претендира възнаграждение за значителни щети, които ще бъдат определени по време на процеса.  

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?