2374

Гнездата на костенурките Карета в Анталия драстично намаляха заради студената вода

Сезонът на гнездене се забави с повече от 2 седмици поради студеното време

След констатирано понижение с един градус на температурата на морската вода в Анталия в сравнение с миналата година, броят на гнездата на костенурките Карета е намалял с 61 процента в район Белек и 38 процента в Къзилот.

Президентът на Асоциацията за екологични изследвания (EKAD), университет Хаджиттепе Д-р Али Фуат Канболат заяви: „Причината за намалението наполовина е понижаването на морската температура през април-май, което е периодът на чифтосване на костенурките. Температурата на морската вода, която беше 18-18,5 градуса през същия период на миналата година, беше около 17-17,5 градуса тази година."

Анадолска агенция

Сезонът на гнездене на застрашените морски костенурки Карета по турските плажове на Средиземно море се забави с повече от 2 седмици тази година заради студеното време. 29,5-километровият плаж в Белек, Анталия е известен като най-голямата зона за гнездене на морски костенурки в края на април и началото на май. Асоциацията за Екологични Изследвания (EKAD) извършва проучвания като откриване на гнезда, излюпване на костенурки, тяхното записване и защита в Белек. EKAD извършва същите дейности на 26-километровия плаж Манавгат-Къзълот последните 2 години.

Анадолска агенция

Отбелязано бе, че броят на гнездата тази година е намалял с 61 процента в Белек и с 38 процента в Къзилот в сравнение с миналата година.

Анадолска агенция

Президентът на EKAD Д-р Али Фуат Канболат от Университета Хаджиттепе заяви: „Всеки ден около 04.30 часа нашите служители слизат на двата плажа, търсят и регистрират гнезда до 11:00 часа. Откритите гнезда се записват чрез номериране.

„Първото гнездо беше образувано в Белек на 17 май и в Къзилот на 21 май“, допълни той.

Канболат заяви, че сега има 1500 гнезда в Белек и 1400 в Къзилот.

„Можем да кажем, че процесът на образуване на нови гнезда е приключил. Миналата година имахме 3850 гнезда в Белек и 2250 гнезда в Къзърот. 

Анадолска агенция

Канболат сподели, че и в други региони има намаление на гнездата в същите пропорции. 

"Досега имаме над 20 хиляди новоизлюпени костенурки, които са отплували успешно в морето."

Той обясни, че работата на терен ще продължи до края на септември с близо 50 доброволци на двата плажа.

„Всяка година виждаме, че хотелите и другите съоръжения в крайбрежния регион, както и жителите, обществените институции и туристите действат много по-чувствително и внимателно към костенурки. Имаме удоволствието да отбележим, че чувствителността на всички се е увеличила значително. Институции като Министерството на околната среда и урбанизацията, Националните паркове за опазване на природата и общината също оказват голяма подкрепа за нашата работа.“ 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?