Глобяват наши рибари в Гърция с по €400! Ето за какво

Все повече родни рибари отиват в Гърция, за да мятат въдици в Егейско море, както и в реките Струма и Места. Те обаче рискуват да бъдат одрусани с глоби от 400 евро, ако не се откажат от някои нашенски привички като оставянето на боклуци и паленето на огньове. Властите в южната ни съседка са нащрек за българите с въдици заради оплакванията на местните, че цапат и бракониерстват. Сънародниците ни трябва да знаят също, че без разрешително могат да ловят риба само с въдица от брега на морето или реките, предупреждава в. "Труд".

Напоследък голям хит сред родните въдичари е да излизат с лодка край безлюдното островче Тасупола, където брегът е почти отвесен и морето е дълбоко над 30 метра и гъмжи от скъпи риби. За този вид риболов обаче вече е необходимо разрешително, което се изважда в Кавала срещу такса от 20 евро. Този документ обаче не дава право да се използват мрежи, защото за това е необходимо да си изкарат разрешително като професионални рибари.

Всеки рибар има правото да хване не повече от пет кила риба в рамките на 24 часа, с изключение на случаите, в които само една от рибите е по-тежка от пет килограма. Ако практикувате любителски риболов със собствена лодка, трябва да имате валидна застраховка и капитанско свидетелство. Навсякъде в Гърция е забранен риболовът с динамит или с растителни или химични вещества, които парализират или убиват рибата. Наказанията за нарушителите на това правило са строги – ако властите хванат нарушителя за първи път може да го затворят за период от 5 месеца до 3 години, да му наложат глоба и да му отнемат плавателното средство.

В случай, че някой бъде заловен да не спазва закона за ловене на риба с динамит, наказанията са още по-строги. Харпунджиите също трябва да са наясно със забраните и правилата, които им налага законът. Ако ловят в открито море, трябва да са снабдени задължително с шамандура в жълт цвят с жълто знаменце с диагонална червена линия, на която е изписано „?.?.” (подводна дейност). Това е необходимо за тяхната сигурност, а шамандурата при нормални условия трябва да се вижда от поне 300 метра, като харпунджията трябва да се движи в радиус от 50 метра около нея.

Те не трябва да се подвизават на разстояние по-малко от 200 метра от места, където обикновено плуват хора или в зони, където минават кораби и лодки. На харпунджиите е забранено да махат стръвта от кукичките на други рибари, както и да им е зареден харпуна, когато са извън морето. Също така е забранено е да използват кислородни бутилки или други механизми за дишане под вода.

От тази забрана се изключват случаите, когато става дума за изследвания или други дейности свързани с риболова, в случай че има разрешение от министъра на земеделието, но важи само за определен период от време и определени райони.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?