4232

Главчев: Благодарим на Турция за борбата с незаконната миграция

Министър-председателят Димитър Борисов Главчев, заедно с делегацията, включваща министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и министъра на регионалното развитие и благоустройство Виолета Коритарова, се срещнаха с областния управител на Одрин Юнус Сезер на ГКПП Капитан Андреево/Капъкуле.

На срещата, присъства и турския посланик в София Мехмет Саит Уянък. В делегациите, бяха включени и митнически служители на двете страни. На срещата беше обсъден въпросът за борбата с нелегалната имиграция между двете страни.

Премиерът Главчев заяви пред турската агенция Демирьорен (DHA): "Благодарим на Турция за борбата с незаконната миграция. Вие наистина предприехте важни мерки срещу незаконната миграция и намаляването на незаконните пресичания на границата е индикация за това."

Главчев допълни, че скоро България ще започне работи по разширяване на 3 гранични пункта на турската граница, за да се ускори трафикът на камиони и автомобили на граничните пунктове.

Губернаторът на Одрин Юнус Сезер заяви, че има 90 процента спад на миграционния трафик с мерките, предприети за борба с незаконната миграция. Той заяви, че повече от 200 километра гранични пътища са били реконструирани и са създадени близо 200 точки за търсене между Истанбул и Одрин. „Има намаление на миграционния трафик след предприетите мерки. С работата на взаимните ни механизми миграционния маршрут може да се промени напълно в близко бъдеще", отбеляза Сезер.

DHA

Той допълни, че ГКПП-тата Капъкуле и Капитан Андреево са сред граничните пунктове с най-голям трафик в света. Сезер отбеляза, че тежестта на митническите администрации ще се увеличи 3-4 пъти, когато турците, живеещи в Европа, започнат да пристигат през лятото.

Българският министър на вътрешните работи Стоянов разговаря по телефона и с турският министър на вътрешните работи Али Йерликая и благодари на Турция за предприетите мерки за борба с незаконната миграция.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?