Следвайте ни

Глътка въздух за турския бизнес навръх Курбан байрам

viber icon

Пострадали силно от пандемията на коронавируса, турските търговци имат повод за празнуване по време на започващия днес мюсюлмански празник Курбан Байрам.

Както при миналогодишния байрам, властите не наложиха никакви ограничения за COVID-19 въпреки нарастващия брой на случаите. Положителен е фактът, че вече почти 25 на сто от населението е имунизирано напълно, а броят на ваксинираните с поне една доза в страната нараства значително.

Бизнесът беше засенчен от ограниченията заради пандемията през последните 15 месеца.

Курбан байрама започва днес, но официално е деветдневна почивка, която започна миналия петък и ще приключи на 26 юли. Първият байрам без ограничения предизвика масово движение в страната, тъй като миналата седмица милиони тръгнаха по пътя към родните си градове или ваканционни курорти.

Представители на сектора казват, че празникът ще даде нов шанс за всички индустрии.

Очаква се деветдневната ваканция да доведе до повишаване на икономиката с поне 40 милиарда TL (близо 4,7 милиарда долара), според председателя на Конфедерацията на турските търговци и занаятчии (TESK) Бендеви Паландьокен.

„1 юли, когато бяха отменени всички ограничения, беше крайъгълен камък за пазарите. Накрая, след 15 месеца, си въздъхнахме с облекчение. Много е важно за всички участници в икономиката, които преживяват доста трудни дни, да няма ограничения за този празник “, каза Паландьокен пред в. Сабах.

„Юли е най-продуктивният месец. Във всички сектори има голямо празнично движение. "

Масивното движение от петък предизвика бум на мобилността в различни индустрии, от настаняване и пътуване до облекло и храна.

Традицията хората да си разменят подаръци, докато правят посещения за байрама, допълнително повдига очакванията за раздвижване в търговията, каза Паландьокен.

Милиони тръгнаха на път тази седмица за предстоящия Курбан Байрам. Задръстванията са повсеместни предимно от север на юг, тъй като милиони, или със собствените си автомобили, или с автобуси, се отправят към родните си градове или ваканционни курорти за празника. Отдавна бяха разпродадени и билетите за въздушния транспорт, като се наложи да бъдат пуснати десетки извънредни самолети. 

Много хора започнаха да напускат големите градове още в миналия четвъртък в Деня на националното единство и демокрация, друг официален празник. 

Министерството на вътрешните работи издаде дълги инструкции на силите за сигурност, отговарящи за прилагането на правилата за безопасност на движението, за намаляване на броя на произшествията по пътищата тази година. Междувременно губернаторите и кметовете на южните градове, популярни сред почиващите, предупредиха почиващите да идват в курортите само с предварително направена хотелска резервация, тъй като всички места за настаняване бяха напълно резервирани още преди празника.

Средиземноморските градове Анталия и Бодрум са сред най-популярните дестинации за туристите от големите градове. Други предпочитат да посещават своите роднини, родители или деца, живеещи в градове във вътрешните райони на Анадола.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че извънредните мерки за предотвратяване на задръствания и инциденти ще бъдат в сила до 26 юли. 

Над 226 000 полицейски служители дежурят по пътищата, докато инспекциите за пътна безопасност акцентират върху особено натоварени пътища и „черни точки“ където се концентрират произшествията. Полицейските служители също ще инспектират пътническите автобуси. Хеликоптери и безпилотни летателни апарати ще придружават силите за сигурност за прилагане на правилата за движение по време на целия байрам. 

Ерсин Язъджъ, губернатор на турската средиземноморска провинция Анталия, обяви по-рано тази седмица, че 680 000 легла в хотели и други места за настаняване в провинцията са напълно резервирани.
Язъджъ каза пред репортери, че получава обаждания от почиващите, питайки дали може да им помогне да намерят квартира. „Трябва да си резервирате стаята, в противен случай ще се сблъскате с проблеми“, предупреди той.

Язъджъ каза, че в Анталия отделно пристигат ежедневно по  100 000 туристи от чужбина.  Миналата година имаше по-малко хора, тъй като се страхуваха от пандемията и бяха принудени да стоят у дома. 

Осман Гюрун, кмет на окръг Мугла, друга популярна провинция за почиващите, където са популярните курорти Бодрум, Мармарис и Фетийе, също предупреди за нуждата от предварителни резервации. „В Бодрум са пристигнали над милион души, само за предстоящите празници“, каза Гюрун пред репортери.

Населението на провинцията, което възлиза на около 1 милион, се очаква да се утрои по време на деветдневната ваканция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?