Следвайте ни

Глътка въздух в пандемията: Турция разхлабва част от мерките

viber icon

След като броят на Covid-19 случаите намаля неколкократно благодарение на стриктното блокиране, Турция предвижда поетапно облекчение на ограниченията.


В изявление на Министерството на вътрешните работи днес се съобщава, че постепенното нормализиране ще започне в 5 часа сутринта в понеделник. 


През този първи преходен период в делничните дни ще продължи да се прилага нощен полицейски час от 21 до 5 ч. През уикендите ще продължи пълното блокиране от 21 ч. в петък до 5 ч. в понеделник, обяви министерството.


През този период междуградските пътувания ще бъдат разрешени извън дните и часовете на комендантския час.


Най-същественото облекчение е за хората на и над 65 години, които са ваксинирани с две дози COVID-19 ваксини и тези под 18 години. Тези групи граждани от месеци бяха принудително затворери по домовете си с редица ограничения. Но и сега за възрастните които не са ваксинирани забраната за излизане от дома продължава, с изключение на времето от 10 до 14 ч. 


Кафенетата и ресторантите, ще могат да предоставят услуги за доставка по адреси само от 7 до 20 часа, а през уикенда доставките ще се правят до полунощ.


Търговските центрове ще работят от 10 до 20 часа през делничните дни и ще бъдат затворени през почивните дни.


Сватбените зали, спортните центрове, спортни зали, спа и козметични салони ще останат затворени за сега. 


От началото на юни се очаква ново поетапно облекчаване на мерките, ако броя на Covid-19 заразените продължи да намалява. 


Училищата ще продължат онлайн обучението поне до края на месеца. Тъй като края на учебната година наближава, съществува възможност тя да завърши по този начин. На есен се предвижда новата учебна година да бъде присъствена. 


Постепенното нормализиране идва, след приложения 17-дневен строг локдаун в цялата страна, който приключва рано сутринта утре. 

 

До момента Турция е регистрирала 44 537 смъртни случая от COVID-19, докато над 4,9 милиона души са се възстановили от болестта. Има над 5 милиона потвърдени случая в страната.


Турция е приложила над 25,7 милиона коронавирусни ваксини, според официални данни.


Повече от 14,9 милиона души са получили първите си дози, а над 10,8 милиона души са били напълно ваксинирани, което е почти 13 на сто от населението на страната. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ердоган ефенди

Ердоган ефенди

16.05.2021 | 17:09

Добре си плаши раята. Кеф ти вирусче, кеф ти локдаун. През това време семейството на падишаха понатрупа парички.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?