2374

Гласуваха го: Русия се отказа временно от "Нов СТАРТ", включването обратно - в ръцете на Путин

Горната камара на парламента на Русия, Съветът на Федерацията, одобри днес с единодушие закон за временно спиране на участието на страната в договора "Нов СТАРТ" - последното останало споразумение за ядрените оръжия между Вашингтон и Москва, съобщи ТАСС.

По-рано днес долната камара на руския парламент, Държавната дума, също одобри нормативния акт.

Решението за преустановяване на участието на Русия в договора бе огласено вчера от президента Владимир Путин в годишната му реч пред депутатите и сенаторите.

Законът ще влезе в сила, след като бъде публикуван официално, посочва ТАСС. Действието на "Нов СТАРТ" спрямо Русия се преустановява, а решението за евентуално подновяване на участието на страната в договора е в компетенциите на държавния глава. 

Договорът, подписан в Прага през 2010 г., предвижда съкращения в ядрените арсенали на САЩ и Русия. Владимир Путин подчерта пред парламента, че Русия не се оттегля от договора, но преди да обсъжда евентуално продължаване на работата според този документ, Москва трябва да има яснота как ще бъдат взети предвид в "Нов СТАРТ" арсеналите не само на САЩ, но и на другите ядрени държави от НАТО - Великобритания и Франция.

Решението на Русия за временно спиране на участието в "Нов СТАРТ" е "тежко, отговорно, но единственото възможно", заяви пред Съвета на Федерацията заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

Статутът на руските стратегически сили, на ядрените оръжия, се определя от доктриналните документи на страната, а те изобщо не се променят във връзка с решението за временно спиране на нейното участие в "Нов СТАРТ", каза заместник-председателят на горната камара на руския парламент Константин Косачов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?