Следвайте ни

Глад за диети заради затлъстяването в локдауна

viber icon

Диетолозите придобиха популярност през последните години, тъй като процентът на затлъстяването се покачи, в следствие принудителните локдауни по света. 

Промяната в хранителните навици и навиците за сън допринасят за неприятностите на затлъстяването сред хората. Диетолозите предупреждават, че работата от вкъщи или намаленото работно време може допълнително да влоши здравословните проблеми.

Доцент Фатих Озбей, ръководител на катедрата по хранене в Университета по здравни науки (SBÜ) Факултет по здравни науки Хамидие, в Истанбул предупреждава, че продължителния престой вкъщи и съпътстващият стрес от заразяването на хората са подтикнали хората към „емоционално хранене“, използван термин който описва състоянието при хората да потискат негативните емоции, като стрес, с храна, като често ядат твърде много.

Йозбей предупреждава, че драстични опити на сваляне на килограмите с "бързи" диети също е опасно за здравето. "Поставянето на прекалено много стрес върху тялото, изморяването му допълнително понижава защитата на имунната система и ви излага на риск както от COVID-19, така и от други заболявания. Трябва да се консултирате с лекар или диетолог за контролирана загуба на тегло." предупреждават специалистите.

"Въпреки че няма храна, която да предотврати разпространението на вируса, здравословното и балансирано хранене, заедно с физическата активност и редовния сън, укрепват имунната система", казва Бюшра Сабур, диетолог. Сабур каза, че дори нейните пациенти, които спазват строга здравословна диета, са имали наддаване на тегло по време на локдауна. Тя обяснява, че това е така, защото хората са склонни да правят по-малко физическа активност по време на пандемията и да консумират повече пакетирани храни. "Пандемията също предизвиква страх от започване на диета сред хората и те започват да ядат повече, като предполагат, че така подсилват имунната си система“, каза тя. За Сабур това е грешен ход. "За съжаление това не е правилният път. Здравословната диета повишава имунната система, когато отговаря на всички наши хранителни нужди", каза тя. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?