2374

Глад мори британците, останаха без краставици, домати и чушки

Търговската верига Tesco въведе от днес ограничения за продажба на домати, чушки и краставици до три броя на клиент, съобщи и Би Би Си. Други големи супермаркети като Aldi, Asda и Morrisons вече наложиха такива нормативи, защото търговците на едро ги зареждат нередовно. Причината е намаленият внос поради лоши климатични условия, довели до спад на производството в Испания и Северна Африка.

Значителна част от плодовете и зеленчуците, консумирани в Обединеното кралство по това време на годината, идват от тези региони.

Британският консорциум за търговия на дребно, който представлява супермаркетите, заявява, че се очаква недостигът да продължи "няколко седмици", докато започне производственият сезон в Обединеното кралство и магазините намерят алтернативни източници на продукти.

Реколтата в Южна Испания е засегната от необичайно студено време, а в Мароко - от наводнения. Бурите там също доведоха до забавяне или отмяна на курсове на фериботите, превозващи стоки.

По това време на годината Обединеното кралство получава някои продукти от местни производители и от Нидерландия. Но земеделските производители и в двете страни са намалили използването на оранжерии за отглеждане на зимни култури поради по-високите цени на електроенергията.

Това се случва след период на екстремни метеорологични условия в Обединеното кралство, които също са засегнали добивите на местни култури.

Периодът на горещини през юни 2022 г. доведе до четвъртото най-топло лято в Обединеното кралство, като температурите за първи път надхвърлиха 40С. През декември пък страната бе засегната от поредица от резки и продължителни студове.

Цените на хранителните продукти нарастват с най-бързия си темп от 45 години, като през годината до януари са се покачили с 16,7 %.

Зехтинът е друг продукт, който е засегнат от екстремни климатични условия, като летните горещини в Испания се отразиха на добивите. В резултат на това цените в супермаркетите в Обединеното кралство се повишиха през последните месеци. Заради Брекзит вносът от Мароко, което е извън ЕС, вече подлежи на гранични проверки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Западняк

Западняк

23.02.2023 | 03:56

Да, виждам ги как падат по улиците от глад, защото нямат краставици. Още едно доказателство, че Марица е долнопробен, селски, комунистически таблоид.

Отговори
19 1
Коментар

Коментар

23.02.2023 | 01:06

Англичаните сами да се оправят. Само на нас ракията и чалгата да не ни спрат.

Отговори
4 0
Ето я истината

Ето я истината

22.02.2023 | 23:29

Зап. Европа е свикнала да живее охолно за сметка на работливите будали. Но светът се променя. Ще трябва сами да си произвеждат и домати, и краставици, а бензина и газта ще плащат колкото им искат, а не както до сега - колкото да не е без нищо. Трудно ще им е, но трябва да свикват.

Отговори
7 4
То пък едни марули

То пък едни марули

22.02.2023 | 23:40

Голяма работа Ще ядат туршии по тяхному пикълс като нас Обаче кой ще им бере ягодите не е ясно щото много вече играят кючека Социал там

Отговори
4 4
Западняк

Западняк

23.02.2023 | 04:00

Истината е, че “работливите будали” начело с тебе ще умрат от глад ако не е Западна Европа. Най-лесно е да плещиш глупости и да гладуваш в кочината.

Отговори
5 2

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?