Следвайте ни

Гинес призна температурен рекорд на Антарктида

viber icon

Световната метеорологична организация призна рекорд за максимална температура за Антарктида от 18,3 градуса по Целзий на 6 февруари 2020 г. на станция „Eсперанса“, (Аржентина).

Той обаче, беше подобрен от 20,75 ° C, който беше записан на 9 февруари 2020 г. в автоматична станция за наблюдение на вечната зима на остров Сиймор, съобщава „Еуропа Прес“.

Температурният рекорд, достигнат преди това в района на Антарктика (континента, включително континента и околните острови), беше 17,5 ° C от 24 март 2015 г. в изследователската станция „Eсперанса“,. За целия регион на Антарктика рекордът е 19,8 ° C, стойност, записана на остров Сини през януари 1982 г.

„Антарктическият полуостров, крайният северозападен ъгъл на континента близо до Южна Америка, е една от областите на планетата с най-бързи темпове на затопляне: почти 3 ° C през последните 50 години.

Следователно този нов температурен рекорд е в съответствие с климатичните промени, които наблюдаваме. WMO работи в сътрудничество със системата на Договора за Антарктика, за да помогне този континент да бъде девствен, "заяви в изявление генералният секретар на Световната метеорологична организация (WMO) Петери Таалас.

Комитет от Архива на екстремните метеорологични и климатични явления на СМО извърши цялостна оценка на метеорологичната ситуация на Антарктическия полуостров към момента на докладване на записите.

Той установи, че съществуването на голяма система с високо налягане в района създава характерни условия за фьон (низходящи ветрове, които предизвикват значително затопляне на повърхността) и води до локално затопляне както на станция „Eсперанса“, така и на остров Сиймор. Въз основа на предишни оценки, тези метеорологични условия са благоприятни за рекордни температури.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?