2374
Следвайте ни

Гигазавод за батерии ще конкурира "Тесла" в Европа

viber icon

Шведската компания за производство на електрически батерии "Нортволт" (Northvolt) обяви днес, че е пуснала в експлоатация гигазавода си в Швеция, който е първият по рода си за европейска компания на територията на Стария континент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Създаден, за да конкурира американската компания "Тесла" (Tesla) и азиатските производители на литиево-йонни батерии за автомобилната промишленост, заводът, разположен в Шелефтьо, Северна Швеция, е сглобил първата си батерия миналата нощ, съобщи "Нортволт".

След като приключат тестовете, производството за търговски цели ще започне в началото на 2022 г., уточнява пред АФП директорът на завода Фредрик Хедлунд.

От "Нортволт" предвиждат през идните две години заводът да достигне производствена мощност от 16 гигаватчаса, която да задоволи нуждите на 300 000 превозни средства. Когато достигне пълната си мощност, заводът ще произвежда ежегодно батерии за 1 милион електрически превозни средства при годишен производствен капацитет от 60 гигаватчаса.

"Тесла" ще пусне скоро първия си завод в Европа, а азиатските компании имат големи заводи в Полша и Унгария, но никоя европейска група досега не е имала подобна производствена мощност, отбелязва АФП.

Заводът, разположен само на 200 километра от Северния полярен кръг, е бил избран заради близостта си до големи източници на възобновяема енергия в Северна Швеция, най-вече хидроелектричество. Консумираната от завода електроенергия ще е 100 процента възобновяема, казват от "Нортволт".

Компанията, една от най-големите европейски надежди в сектора на автомобилните батерии, вече е получил поръчки на стойност 30 милиарда евро от европейски автомобилни гиганти като германските "Бе Ем Ве" (BMW) и "Фолксваген" (Volkswagen) и шведския "Волво" (Volvo), с който предвижда да изгради и втори завод в Европа.

Компанията с централа в Стокхолм, която е основана през 2016 г. от шведа Петер Карлсон и италианецаeПаоло Черути, и двамата бивши служители на "Тесла", вече е набрала финансиране от няколко милиарда евро.

Сред акционерите й фигурират "Фолксваген". "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), "Бе Ем Ве", скандинавски фондове, а от 2020 г. и основателят на "Спотифай" (Spotify) - шведският милиардер Даниел Ек.

Освен частно финансиране "Нортволт" се е възползвала и от европейски фондове, тъй като Старият континент полага усилия да компенсира изоставането си в областта на батериите на фона на масовото ориентиране на автомобилостроителите към електрическите автомобили. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?