Следвайте ни

Гигантски обувки за гигантски крака - обущарят на звездите от НБА живее в Истанбул

viber icon

Онджел Калкан, който е обущар в Бейоглу от 41 години, прави необичайно големи обувки в своята работилница, разположена на историческата търговска улица Истиклял в квартал Бейоглу. 

При него обикновено идват необикновено високи клиенти, които имат трудности да намерят обувки, защото търсят обувки с номера от 46 до 57. 

Калкан напуска семейството си през 1980 г. и идва в Истанбул - огромния мегаполис, пълен с много възможности. За щастие той среща проспериращия обущар Ахмет. Калкан започва кариерата си като чирак при него и постепенно овладява до съвършенство професията.

Години по-късно той отваря своя работилница в пасажа Алепо, едно от най-оживените места за занаятчиите в Истанбул.

Като всеки обущар, той прави обувки с обикновени размери, но един ден през 1989 г., животът му се промени напълно, когато американския баскетболист Пийт Уилямс посещава магазина му. Уилямс попитал Калкан дали може да направи обувки, за необичайно големите му крака.

В разговор с агенция Анадолу (AA) Калкан каза, че е започнал да прави големи обувки, след като произвежда специален калъп за поръчката на Пийт Уилям.

„В началото му отказах, но след това реших да пробвам и изработих калъп за размер 48. Уилямс наистина хареса обувките и по-късно и други американски клиенти започнаха да идват в магазина ми. Дори накои идват в Истанбул заради мен, което ме ласкае много. ", каза той.

Скоро репутацията на Калкан се разпространи сред играчите от НБА в Америка. Този ход променя изцяло клиентелата и много турци от различни градове идват специално за да си поръчат нестандартно големи обувки. Днес Калкан почти изключително прави „гигантски обувки“.

Сред неговите клиенти има много прочути футболисти, артисти, баскетболисти и волейболисти. Той прави обувки за световноизвестните баскетболисти Заза Пачулия, Марти Ембри, Маркус Уебб, Предраг Дробняк, Браян Дънстон и футболиста Джон Кареу. Той е направил обувки и за много легендарни баскетболисти от Турция.

Калкан е направил специални обувки, които изпратил на Майкъл Джордан, който се смята за най-добрия баскетболист за всички времена.

Наричайки себе си „обущарят на гигантите“, Калкан е готов да направи още по-големи обувки, ако възникне нужда.

„Правя обувки с размери между 46 и 57, но мога да направя и за всеки, който иска дори 58, 59 и 60 номер. Наистина ми харесва да правя обувки, защото виждам, че това прави хората щастливи. Последните 40 години. Винаги работя усилено и оставам силен с енергията на клиентите си ", добави той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?