Следвайте ни

Гигантски айсберг целуна антарктическото крайбрежие СНИМКА

viber icon

Силни източни ветрове изтласкаха айсберга A74 и той докосна антарктическия бряг в най-кратката и лека "ледена целувка", съобщи Би Би Си.

Масивният айсберг беше заснет от спътник тази седмица как преминава покрай брега. Ако контактът беше по-силен, вероятно щеше да отчупи още един айсберг с подобен размер (колкото Лондон с предградията).

Учени от Британския антарктически институт наблюдават движението му с голям интерес, защото една от техните станции е наблизо. Тя засега не се използва заради несигурността на ледовете в района за близко бъдеще.

Ледената целувка е била със западния шелф - амалгама от континентален лед, който се е спуснал от сушата над водата. Той все още е свързан с основния, но нестабилно. Огромна пукнатина се образува в района преди няколко години и зона с площ 1700 кв. км е на ръба да се откъсне.

Британският антарктически институт е поставил сензори и върху шелфа, и върху айсберга А74. Инструментите изпращат данни до централата в Кембридж, като целта е да бъде получена информация за всяко внезапно движение на леда.

Британската Халеева станция е само на 20 км от пукнатината. Учените се надяват тя да не бъде засегната от откъсването на леда, но искат да са сигурни, преди да започне отново целогодишното ѝ използване. Засега тя е затворена през зимата, когато би било трудно да бъде евакуиран персоналът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?