Следвайте ни

Гигантът Apple става на 45

viber icon

Днес гигантът Apple Inc., американска мултинационална корпорация за производство и продажба на потребителска електроника, компютърен софтуер и персонални компютри, навършва 45 години.

Най-известните продукти на компанията са персоналните компютри Macintosh, операционната система macOS, портативните мултимедийни плеъри iPod, мултимедийният браузър iTunes, уеб браузърът Safari, мобилната операционна система iOS.

Компанията управлява 511 магазина  в 25 страни.

Apple е втората компания с най-голяма пазарна капитализация в света след Microsoft - над 1 трилион (1000 млрд.) щатски долара. 

Компанията е основана на 1 април 1976 г. в Купертино, Калифорния, в Силициевата долина.

Според легендата една от най-мощните компании в света се пръква в затрупан с вехтории гараж благодарение на иновативното мислене на трима гениални приятели - двамата Стивовци Джобс и Возняк и Роналд Уейн.

Според Стив Джобс името на компанията е избрано, защото той самият е израснал във ферма с ябълкови насаждения и освен това е привърженик на веганството.

Първото лого изобразява Исак Нютон под ябълково дърво, но почти веднага е заменено от нахапаната ябълка - първо изпъстрена с цветовете на дъгата, а по-късно едноцветна. Ябълката е алюзия и за плода на познанието от Стария завет.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?