1553

Германските военни заводи правят луди пари

Германският отбранително-промишлен комплекс (ОПК) е станал по-привлекателен за инвестиции на фона на нарастващия брой поръчки и кризата в автомобилната индустрия, съобщава Bloomberg. Агенцията отбелязва, че германската отбранителна промишленост вече не е сравнявана с "греховни индустрии", сред които са тютюневата промишленост и казината.

Hensoldt, която произвежда сензори за противовъздушна отбрана, активно набира нови служители, пише Bloomberg. Тя възнамерява да наеме 700 нови служители във всички подразделения през 2024 г.

Rheinmetall очаква продажбите да се увеличат от 7,2 млрд. евро до поне 10 млрд. евро през тази година. Агенцията отбелязва, че 108 000 души са отговорили на обявите за свободни работни места на компанията в Германия през цялата 2023 г. От началото на 2024 г. този брой е надхвърлил 38 хил.

Директорът по човешките ресурси на Renk Бригите Шнакенбург заяви пред Bloomberg, че интересът към работа в индустрията се е увеличил поради промяната в отношението към отбранителната индустрия след началото на конфликта в Украйна и повишаването на заплатите. Според нея средният работник в тази сфера печели 68 000 евро годишно.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви през март, че ЕС е увеличил производството на отбранителни продукти с 50% след началото на конфликта в Украйна. Според него основната задача за следващите няколко години е да се увеличи и финансирането за сектора.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?