Следвайте ни

Германия с ултиматум: Скопие веднага да започне преговори с ЕС въпреки България

viber icon

Всички нации в Европа носели исторически тежести, но историята не трябвало да е пречка за изграждането на общо бъдеще, според Маас 

Преговорите с Република Северна Македония и с Албания да започнат сега! Това поиска германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на страните, участващи в Берлинския процес.

"Разбираме, че въпросите на историята и идентичността са деликатни. Но такива двустранни въпроси не трябва да възпрепятстват целия процес на присъединяване", каза германският външен министър.

Хайко Маас

Според Маас всички нации в цяла Европа носят исторически тежести. Но историята не трябва да е пречка за изграждането на общо бъдеще, пише mediapool.bg.

Хайко Маас заяви, че през последната година има "малък напредък в някои области".

Германският външен министър обаче напълно разбира разочарованието в региона от процеса на разширяване на ЕС.

"Нека удвоим съвместните си усилия. Бъдещето на всичките шест държави от Западните Балкани е в Европейския съюз - Германия остава напълно отдадена на тази цел", посочи Хайко Маас.

Той обясни, че страните от Западните Балкани трябва да укрепят върховенството на закона, да се борят с корупцията и организираната престъпност, да защитят свободата на медиите и да създадат пространство за процъфтяване на демокрацията.

Юнската среща на върха на лидерите на страните от Европейския съюз е в центъра на дипломатическите и политически усилия на Скопие за осигуряване на подкрепа от София за първата междуправителствена конференция и официално начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония.

Скопие твърди, че всички страни в ЕС с изключение на България, подкрепят бързото започване на преговори между Северна Македония и ЕС.

Германия се опита да посредничи между двете страни, но засега не се очертава бърз изход от задънената улица, в която влязоха отношенията между Скопие и София.

България отказва да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония, докато няма гаранции, че Скопие ще спре историческите спекулации и езика на омразата.

Коментари (5)

Иван

Иван

09.06.2021 | 00:22

Простичко е: ходи да се гръмнеш!

Отговори
3 1
Приказки под шипковия храст

Приказки под шипковия храст

08.06.2021 | 22:05

А уж, казват, че ЕС няма малки и големи страни ! Всички били равноправни. Май не било тъй! Едните командват, а другите били членове.... Тъй говореше едно време един антибългарин. Паси се казва. Та не съм го чул да се изкаже за равноправните.... членове.

Отговори
9 1
Ггг

Ггг

08.06.2021 | 21:39

Както историята го показв два пъти съюзници с германия две национални катастрофи сега сме трети път

Отговори
9 2
лимбо

лимбо

08.06.2021 | 21:34

дето и да сме , сме се същите

Отговори
7 0
Наследство

Наследство

08.06.2021 | 20:56

Германия трябваше да бъде ликвидирана като държава след ВСВ. Преди Хитлер окупира Европа с оръжие, а днес Германия управлява същата Европа от името на ЕС, единствено в свой интерес. А интереса им в момента е да се откъсне от евентуално сръбско и руско влияние. Началниците Бокови ама хич не ги е еня за България - трябват им послушковци - като нашия т ъпанар, дето спря ЮП, а те са готови със СП2 - на пук на Украйна и прибалтика. Остава да се запитаме защо сме в този ЕС? Оня с трабанта няма ли да обясни? - антибългарина?

Отговори
13 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?