Следвайте ни

Германия реши: Строителството на "Северен поток 2" може да продължи веднага

viber icon

Германската федерална морска и хидрографска агенция (BSH) заяви в петък, че строителството на спорния газопровод "Северен поток 2" може да започне незабавно, съобщи "Дойче Веле". Изявление на агенцията дава одобрение за работа в германски води, отменяйки решението, че работата може да стартира отново през май.

Местните медии обаче заявиха, че рестартирането все още може да бъде отложено чрез правни действия от екологични групи, тъй като останалият участък от тръбопровода минава до защитена зона за птици. Строителните дейности са ограничени до максимум 30, като всяка фаза от тях трябва да бъде последвана от 14-дневна почивка.

Изграждането на газопровода в Балтийско море, за който се съобщава, че е завършен на повече от 90%, бе спряно миналата година, след като САЩ наложиха санкции - решение, което бе критикувано както от Германия, така и от Европейския съюз. Вашингтон заяви, че тръбопроводът ще застраши сигурността на ЕС чрез увеличаване на зависимостта на блока от Русия, докато Берлин настоява, че ще създаде директни и сигурни енергийни доставки.

Работата на датския остров Борнхолм, където работеха два швейцарски плавателни съда, спря в резултат на заплахата от санкции. По-късно руската компания, стояща зад проекта, настоя, че ще продължи проекта сама, а в петък нейният кораб за полагане на тръби "Фортуна" пристигна в Балтийско море край Росток. Датските власти заявиха в петък, че трябва да извършат подготвителна работа и тестове с помощта на кораба.

По-рано този месец американските депутати се съгласиха да удължат санкциите по "Северен поток 2", точно както Москва обеща да рестартира строителството. Консорциумът, ръководен от Газпром за "Северен поток 2", казва, че 2300 километра от тръбопровода вече са завършени. Трябва да бъдат завършени още 150 километра, повечето от които са в датски води.

Германия има интерес да обсъди с новата администрация на САЩ изпълнението на проекта "Северен поток 2", коментира пред журналисти в Берлин в петък германският външен министър Хайко Маас. "Разбира се, ние сме силно заинтересовани да обсъдим темата "Северен поток 2" с новата администрация във Вашингтон", каза той.

Ще се проведат "консултации на правителствено ниво", преди да бъдат въведени новите санкции. "Считаме това за положително решение и искаме да обсъдим тази тема с колегите във Вашингтон веднага щом новата администрация поеме своите задължения", обясни германският министър. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Коментари (2)

Честито!

Честито!

18.01.2021 | 12:51

Честито на хер Шрьодер - политическата ******* (точки точки точки) на др. Вовкин!

Отговори
3 2
red

red

18.01.2021 | 16:10

Ako ne na Vovkin shte bade politicheskata*******(tochki tochki tochki) na g-n Trump/Biden, vse taya ! Edinstveno turchina Erdogan ne tsepi basma na nikoy !

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай