Следвайте ни

Германия против военно ембарго за Турция

viber icon

Германия е против исканията на Гърция за налагане на оръжейно ембарго на Турция поради напрежение в Източното Средиземноморие. Това заяви германският външен министър Хейко Маас пред медиите днес. Според него ембаргото било "стратегически неправилно".

Не е лесно да се направи това на член на НАТО,  Турция лесно закупува ракети от Русия, когато не може да ги получи от САЩ, каза той.

Споделяйки надеждата си, че спорът в Източното Средиземноморие може да бъде разрешен по дипломатически канал, Маас каза: „Разбира се, ние продължаваме да вярваме, че има решение на конфликта и че не трябва да премахваме окончателно партньор от НАТО от сътрудничество с оръжията. "


Гърция призова ЕС, за ембарго на доставка и продажба на оръжие на Турция поради неотдавнашното напрежение между Турция и други страни членки на ЕС от района. 


Но по-голямата част от европейските лидери на срещата на върха на ЕС на 10-11 декември се противопоставиха на идеята за оръжейно ембарго или икономически санкции, като вместо това избраха по-мека линия и отложиха окончателното решение за следващата среща на върха през 2021 г.


През последните месеци Анкара изпрати няколко проучвателни кораба, за да изследва енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, твърдейки, че отстоява собствените си права в региона, както и тези на турската република Северен Кипър. Но Гърция и Кипър са против, защото твърдят, че тези територии им принадлежат. Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?