Следвайте ни

Германия подгони военен бюджет от 50 млрд. евро

Увеличаваме разходите си за отбрана, обяви канцлерът Ангела Меркел

viber icon

Германия увеличава разходите си за отбрана от съображения за сигурност. Това заяви канцлерът Ангела Меркел в седмичното си радиоизявление, цитирана от БНР.

Меркел обясни, че увеличеният бюджет ще позволи купуването на повече модерни средства и изпълняването на нови задачи.

По-рано Германия информира НАТО, че тазгодишният ѝ бюджет за отбрана ще достигне 47 милиарда и 320 милиона евро, а през следващата година ще нарасне на 49 милиарда и 670 милиона евро.

"Имаше много години, в които нашата армия не бе финансирана достатъчно, нямаше нужните средства. Хубаво е, че в течение на няколко години ние увеличавахме бюджета за нашата сигурност и за нашия Бундесвер. И ние отново ще направим това през следващата година“, каза тя по случай празника на германските Въоръжени сили, т. нар. Отворен ден на Бундесвера.

Меркел добави, че увеличаването на разходите за отбрана играе положителна роля, "за да се осигури безопасността на Германия и мира в чужбина“.

През последните 2 години ниските разходи за отбрана на Берлин доведоха до търкания в отношенията със САЩ, чийто президент Тръмп обвини Меркел, че не прави достатъчно за повишаването на военния бюджет на Германия, страната с най-мощна икономика в Европа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?