Следвайте ни

Германия отбелязва 30 години от падането на Берлинската стена

viber icon

Днес Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена с поредица от събития, с които ще се припомни един от най-важните моменти в съвременната история на Европа, информира ДПА.

Разбиването на мразената стена на 9 ноември 1989 г. идва след мирни протести в социалистическа Източна Германия на фона на действия в редица държави в Централна и Източна Европа под контрола на СССР за отцепване от Москва и промяна към демокрация.

Около 200 събития се проведоха през последната седмица само в Берлин, включително изложби и кинопрожекции, които показват падането на 155-километровата стена и хиляди източногерманци, които се насочват на Запад, което впоследствие води до прекратяване на разделението от Студената война. 

На местата на мирната революция в Берлин също се проведоха лекции и разговори със свидетели под лозунга "7 дни - 7 места". 

На историческата Бранденбургска врата е поставена арт инсталация с желанията, надеждите и спомените на германци.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлерът Ангел Меркел ще участват на официално събитие на Паметника "Берлинската стена".

Вицепремиерът и външен министър Екатеринa Захариева е представителят на България в честването на 30-та годишнина от падането на Берлинската стена.

news.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?