3906

Германия, Нидерландия и Полша разполагат спешно войски по източния фланг на НАТО

Германия, Нидерландия и Полша подписаха споразумение, което има за цел да намали бюрокрацията, възпрепятстваща бързото придвижване на войски и оръжия през границите по един от основните коридори, водещи от Северно море към Източния фланг на НАТО, предаде Ройтерс.

В резултат на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. както НАТО, така и Европейският съюз започнаха да ускоряват подготовката си в случай на избухване на военен конфликт с Москва. При такъв сценарий се очаква САЩ и други съюзници от НАТО да изпратят големи военни подкрепления през пристанищата на Северно море през Германия и Полша към източния фланг, отбелязва агенцията.

В момента НАТО провежда най-мащабните си военни учения от края на Студената война, в които участват около 90 000 военнослужещи.

По време на събитие в Европейската агенция по отбрана на ЕС в Брюксел нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че е от решаващо значение да се създадат условия, позволяващи бързото разполагане на военни сили преди възникването на евентуален конфликт.

"Географските условия са такива, каквито са. Това означава, че трябва да можеш да се придвижиш бързо от Нидерландия през Германия до Полша", каза тя, преди трите държави да подпишат документа, засвидетелстващ намеренията им за по-тясно сътрудничество в областта на това, което ЕС нарича военна мобилност - проект, отворен за допълнителни партньори.

НАТО предупреди своите членове, че прекомерната бюрокрация възпрепятства придвижването на войски в Европа - проблем, който може да доведе до големи забавяния, ако избухне конфликт с Русия, припомня Ройтерс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ето

Ето

30.01.2024 | 23:11

Русия исценира ли нападение срещу Украйна . И стига с овобождение на България .Нищо не е освободила при положение че е нямало от кого .И друго ,победителка в втората световна .Тя е воювала само на Източния фронт , а другите три ?,Във войната са участвали и други страни към Хитлер , а Русия воюва само с Германия .Ако САЩ не бяха нападнали Япония , която щеше да открие втори фронт за Русия , не се знае как щеше да завърши . И аз не желая война но някой имат Имперски амбиций , като Путин / не казвам Русия , аз уважавам Руският народ , добър и весел въпреки репресйте срещу човешките права . При тях още важи думата на Сталин : Няма човек няма проблем .

Отговори
7 5
Да спрем оръжията

Да спрем оръжията

30.01.2024 | 22:11

Сега остава щатите да исценират руско нападение по НАТО. Англосаксонците са задкулисни играчи. Срам за Германия!

Отговори
11 9

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?