Следвайте ни

Германия и Турция се обясниха в мир и любов

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

 


Връзките между Турция и Европейския съюз сега са на по-добро място благодарение на конструктивните стъпки, предприети от Европа, заяви днес външният министър Мевлют Чавушоглу.

По време на днешната си визита в Анкара външният министър на Германия Хайко Маас се надява на нов старт в неспокойните отношения между ЕС и Турция. "Сега става въпрос за излизане от трудните дискусии от миналата година," каза Маас днес след среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу. "Jрябва да гледате напред. Много, много бих искал да видя как отношенията между ЕС и Турция се подобряват, задълбочават и използват всички възможности и потенциал."

Чавушоглу каза, че разговорът с Маас е протекъл в "позитивна атмосфера". Отношенията с ЕС също се подобриха. Той се надява, че тази атмосфера ще продължи. "Този диалог е важен, но трябва да се предприемат и конкретни стъпки," каза турският външен министър. 

Чавушоглу каза: "Ние не сме страна, която се страхува от санкции."

От няколко седмици Турция смекчи тона преди преговорите с Гърция, които бяха прекъснати през 2016 г., и ще бъдат възобновят на 25 януари, в опит за разрешаване на конфликта в Средиземно море. Маас каза, че това е първа стъпка в правилната посока и "добър сигнал за стабилността на целия регион".

„По време на германското председателство на ЕС през последните шест месеца положихме силни усилия за възобновяване на преките преговори между Турция и Гърция. Началото на тези преговори сега предлага реален шанс за трайна деескалация в Източното Средиземноморие “, добави Маас.

Той допълни, че Турция не само е направила положителни изявления относно диалога, но също така е предприела конкретни стъпки през последните седмици, за да допринесе за деескалация в региона и е приключила някои от своите сондажни дейности предсрочно.

„Положителните стъпки, на който станахме свидетели през последните няколко седмици, трябва да продължат, за да се възстанови загубеното доверие и да се създаде основа за диалог, ориентиран към решения“, каза той. 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Живко

Живко

19.01.2021 | 00:25

С други думи грънци. Размяна на любезности и нищо конкретно. Любовта се отлага.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай