Следвайте ни

Германия: ЕС трябва да актуализира мигрантската сделка с Турция

viber icon

Германският външен министър Хайко Маас призова Европейския съюз да актуализира мигрантската си сделка с Турция, като подчерта и важността на по-нататъшното финансиране на процеса.

„Нуждаем се от актуализация на нашето миграционно сътрудничество с Турция“, каза Маас за вестник Ди Велт в коментари, публикувани днес.


ЕС има голям интерес миграционната сделка с Анкара да бъде доразвита и актуализирана, каза той.

„Въпреки всички трудности, които имаме с турското правителство, трябва да признаем, че страната е поела не без значение миграционната тежест за нас“, каза Маас.


Ново споразумение ще изисква ЕС да осигури допълнително финансиране за Турция.


„Не искам да спекулирам с никакви цифри, но е напълно ясно, че това няма да стане без пари“, каза Маас.

Наред с други неща, сделката за бежанците между ЕС и Турция предвижда Анкара да предприеме мерки срещу неразрешената миграция към ЕС и Гърция да изпрати мигранти, които са стигнали незаконно до Беломорските острови, обратно в Турция.


През март 2016 г. ЕС и Турция постигнаха споразумение за спиране на незаконната миграция през Егейско море и подобряване на условията на повече от 3 милиона сирийски бежанци в Турция.

Сделката беше успешна в спирането на потока от мигранти и бежанци, но нежеланието на ЕС да приема бежанци от Турция и бюрократичните препятствия при прехвърлянето на обещани средства за бежанци доведоха до остри критики от страна на турските политици.


Президентът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Европейския съюз, че не е изпълнил обещанието си да осигури финансиране за мигранти и бежанци в Турция като част от пакта, докато е отделял милиарди евро на Гърция.

По същество разменяйки мигранти, ЕС също обеща да приеме по един сириец, отговарящ на условията за убежище, за всеки сириец, върнат в Турция от гръцките острови, без да е получил убежище. В резултат на това хиляди сирийци бяха презаселени в ЕС, въпреки че това бледнее в сравнение с милионите сирийци, които Турция приема.


До март 2021 г. само 2140 мигранти са върнати обратно в Турция по силата на пакта, също поради претоварената система за убежище в Гърция, която се проточва от години.

Сделката намали броя на мигрантите, стигнали до Европа, докато Турция получи по-голямата част от 6 милиарда евро от ЕС.

Пет години по-късно пактът се проваля, тъй като Турция се бори с увеличения брой мигранти, докато ЕС е по-разделен от всякога по отношение на политиката си за убежище.

Турция е домакин на 6 милиона мигранти, като близо 4 милиона са от Сирия, съобщава нейният миграционен орган. Това е с 2 милиона повече в сравнение с 2016 г., тежко бреме за държава, която е имала само 60 000 търсещи убежище през 2011 г. преди избухването на гражданската война в Сирия.

През 2015 г., в разгара на кризата, 856 000 мигранти преминаха през Егейско море. Тази цифра спадна до 173 000 през следващата година и до едва 30 000 през 2017 г.

През 2020 г., вероятно поради пандемията на коронавируса, са преминали само 10 000.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?