1939

Германия ексхумира подпалвача на Райхстага

Ново разследване

Основният обвиняем за подпалването на Райхстага през 1933 г. - Маринус ван дер Любе, е бил ексхумиран в ново разследване около случая, смятан за политически подарък във възхода на Адолф Хитлер, съобщава "Гардиън". Организация, която наблюдава гробищата в Лайпциг, е поискала тази стъпка.

Вече е безспорно доказано, че тялото в необозначен гроб принадлежи на Ван дер Любе. Предстоят анализи за наличие на токсини в тялото.

На 27 февруари 1933 г. пламъци обвиват парламента на Германия. Към този момент Хитлер е назначен за канцлер без парламентарно мнозинство. За палежа са обвинени група комунистически функционери, сред които и българинът Георги Димитров. 24-годишният нидерландец Маринус ван дер Любе е посочен за основен изпълнител и екзекутиран, а останалите обвиняеми са оправдани.

Заплахата от "вътрешния враг" осигурява победа на националсоциалистите и отваря пътя към абсолютна власт на Хитлер. Оттогава историците спорят дали палежът на Райхстага е случаен подарък за диктатора, или добре планирана операция.

Анализ трябва да установи  дали Ван дер Любе не е бил упоен преди Лайпцигския процес. Подозренията са, че той е бил манипулиран, за да се гарантира мълчанието му относно евентуални съучастници.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
ЕМИ ТРЕБВАШЕ

ЕМИ ТРЕБВАШЕ

28.02.2023 | 11:20

НА ПЕШО ГОРНОВСКИ ДА МУ ПРЕДЛОЖИТЕ :)

Отговори
0 0
АЗ ПА МИСЛЯ

АЗ ПА МИСЛЯ

28.02.2023 | 11:19

ДА ЕКСХУМИРАМ ПОДПАЛВАЧА НА НОТР ДАМ!

Отговори
0 0
типична шорошоядска фашистка

типична шорошоядска фашистка

27.02.2023 | 14:57

акция!

Отговори
1 3
Много си глупав

Много си глупав

27.02.2023 | 15:23

Дори значението на думите не разбираш.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?