4020

Германия е в капана на най-тежките в историята бури и порои: Очакват се още екстремни валежи

Хиляди хора бяха евакуирани през уикенда, а един спасител загина при тежките наводнения в Южна Германия, съобщи ДПА. Около 3000 души са евакуирани в Бавария, каза говорител на вътрешното министерство на провинцията.

Около 20 хиляди спасители работят в момента в Бавария и в съседната провинция Баден-Вюртемберг заради наводненията, предизвикани от продължаващите дни наред валежи. Общо най-малко 40 хиляди спасители са се включили в операциите от петък насам.

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц да посети региона днес 

Говорител на противопожарната служба каза, че наводненията са били невъзможни за прогнозиране и са най-тежките в историята на района.

По-рано германската метеорологична служба съобщи, че в някои райони на Южна Германия за 24 часа е паднал валеж, по-голям от месечната норма. В град Кислег, Баден-Вюртемберг, само в петък са регистрирани 130 мм дъжд.

Според прогнозата се очакват още валежи. Германската метеорологична служба предупреди за екстремни количества валеж, особено в Южна Германия.

Заради обстановката 40 училища в Бавария отмениха занятията за следващата седмица, съобщи министерството на образованието на провинцията.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?