1553

Германия арестува терористи, нападнали посолство на САЩ

Германската полиция арестува трима висши членове на Фронта на революционната народноосвободителна партия (DHKP-C), съобщиха властите в четвъртък. DHKP-C е известен с поредица от кървави атаки в Турция, включително убийството на прокурор в съда в Истанбул на 31 март 2015 г.

Предполагаемият германски шеф на терористичната група Йозгюл Е. и две други водещи фигури бяха арестувани след продължително разследване, се казва в изявление на Федералната прокуратура.

Йозгюл Е., който също е в списъка на най-издирваните терористи в Турция, беше арестувана в понеделник в югозападния град Хайделберг.. Тя е заподозряна в организиране на пропаганда, набиране и финансиране на терористичната група в цяла Германия и се смята, че е доставяла фалшиви паспорти на членовете на групата.

Серкан К., който координира дейността на терористичната група в Северна Германия, беше задържан в Хамбург във вторник. Прокурорите казаха, че трети старши член на групата, Ихсан С., е бил арестуван в западния град Бохум в сряда. Той беше заподозрян в координиране на дейностите на DHKP-C в Южна Германия, организиране на пропагандни дейности и предоставяне на фалшиви документи за самоличност и логистична подкрепа за терористичната група.

Германия забрани DHKP-C през 2000 г., но групата все още е активна в страната и има около 650 последователи сред имигрантското население, тъврди местната разузнавателна агенция BfV.

Терористичната група е отговорна за редица атаки в Турция, включително убийството на бизнес магната Йоздемир Сабанджи през 1996 г. и атака срещу посолството на САЩ в Анкара през 2013 г., при която беше убит охранител.

Групировката стана по-малко активна в страната през последните години, но остава голяма заплаха за сигурността. 

Снимка: Федералната прокуратура, в Карлсруе, Германия, 18 май 2018 г. (Shutterstock)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?