2374
Следвайте ни

Генералният секретар на ООН напусна срещата на Г-20 разочарован

viber icon

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви днес, че срещата на върха на Г-20 го е разочаровала, но все пак не е смазала надеждите му, предаде ДПА.

"Напускам Рим с неосъществени надежди, но поне те не са смазани", написа Гутериш в "Туитър".

Сега е ред на конференцията КОП26 в Глазгоу да реализира целта да не се допусне повишаване на температурите с повече от 1,5 градуса по Целзий, допълни той.

Лидерите на Г-20 договориха по-рано днес заключително комюнике от срещата си, в което призоваха за "значими и ефективни" действия за ограничаване на глобалното затопляне, но предложиха малко конкретни ангажименти или детайли за това, как възнамеряват да постигнат целите за ограничаване на въглеродните емисии.

В съвместното си изявление участничките във форума заявяват, че Г-20 ще се придържа към обещанията, поети в Парижкото споразумение за климата. В текста има призив за съществени и ефективни действия на всички страни за постигане на целта глобалното затопляне да не надвишава 1,5 градуса по Целзий спрямо нивата от прединдустриалната епоха, но не се посочва краен срок за изпълнението на тези обещания.

Прави се уточнението, че в проекта на заключителната декларация като краен срок за прекратяване на увеличаването на температурата е посочен "средата на века". Тогава трябва да се постигнат нулеви нетни емисии на парникови газове, както и призив за действия през настоящото десетилетие за промени в националните планове за намаляване на емисиите.

Лидерите на най-големите световни икономики се договориха да спрат общественото финансиране за електроцентрали, захранвани с въглища, в чужбина, но не определиха цел за постепенно изключване на въглищата от енергинийния микс на собствените си икономики, предаде Асошиейтед прес.

 
При закриването на форума италианският премиер Марио Драги, който бе домакин на събитието, обяви, че Италия почти ще утрои финансовия си принос за борба с климатичните промени до 1,4 млрд. долара годишно през идните пет години.
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кеф му е Напуща

Кеф му е Напуща

31.10.2021 | 20:47

Явно малко парички му са дали И я така напущам га не ми плащат къ ми е кеф Но за шеф на ЮНЕСКО става одма Лае му ченето

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?