Следвайте ни

Генералният секретар на НАТО се срещна с турския външен министър

viber icon

Днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в централата на НАТО. Те обсъдиха редица въпроси, включително ситуацията в Източното Средиземноморие, Афганистан и Либия.


Генералният секретар приветства продължаването на посредническите преговори на НАТО между Турция и Гърция относно механизма за мирно преодоляване на конфликтите в Източното Средиземноморие. „ Механизмът за отстраняване на конфликти спомогна за намаляване на напрежението и създаде пространство за политически дискусии за решаване на основните проблеми. Също така приветствам разговорите, които ще се проведат в Истанбул следващата седмица. ”, каза генералният секретар.

По отношение на Афганистан, г-н Столтенберг повтори, че на следващото заседание на министрите на отбраната на НАТО през февруари НАТО ще трябва да обърне внимание на бъдещето на учебната мисия там. „ Какъвто и път да изберем, важно е да правим това заедно, и координирано“, каза той.

На дневен ред беше и планираното разширяване на учебната мисия на НАТО в Ирак, за да се гарантира, че "Ислямска държава" никога няма да се върне. По отношение на Либия генералният секретар изрази загрижеността си относно ситуацията и повтори дългогодишната позиция на НАТО, че Алиансът продължава да се ангажира да предоставя съвети в областта на изграждането на институции за отбрана и сигурност, като взема предвид политическите условия и условията на сигурност.

Генералният секретар също благодари на Турция за нейния значителен принос в операциите на НАТО. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай