2374

"Газпром" врътна кранчето на синьото гориво и към Полша

Полската компания за комунални услуги PGNiG заяви, че руският гигант "Газпром" е преустановил напълно доставките на газ за Полша по газопровода "Ямал".

"Въпреки изпълнението на всички задължения по договора за „Ямал” от страна на PGNiG, на 27 април „Газпром” спря доставките на природен газ", се казва в изявлението на полската група, цитирано от NOVA.

"Ограничаването на доставките на природен газ е нарушение на договора за „Ямал”. PGNiG си запазва правото да предяви претенции във връзка с прекратяването на доставките и ще използва всички договорни права, които са предоставени на компанията, и правата по закон", допълват от компанията за комунални услуги.

По-рано „Газпром” обяви спирането на газа както за Полша, така и за България, след като не получи плащане в рубли от двете държави от ЕС. Ден по-рано полското правителство заяви, че е готово да посрещне всяко прекъсване на доставките от Русия.

"Няма да има недостиг на газ в полските домове", написа в Twitter министърът на климата Анна Москова.

"Още от първия ден на войната заявихме, че сме готови за пълна независимост от руските суровини. Полша разполага с необходимите газови резерви и източници на доставки, за да защити нашата сигурност. В продължение на години ние успешно се освобождаваме от зависимостта от Русия", каза още тя.

Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че газовите хранилища са запълнени 76% и Полша е готова да получи газ от всички възможни други посоки.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
...

...

27.04.2022 | 12:01

А как ще се оправят в кремъл без милиардите газови евра, които досега идваха от Европа? Ще спре ли купуването на медии, корумпирането на политици и партии? М?

Отговори
3 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?