Следвайте ни

"Газпром" обжалва рекордна глоба за "Северен поток 2"

viber icon

Руският газов гигант "Газпром" обжалва наложената от полската антимонополна комисия рекордна глоба за нарушения при реализацията на проекта "Северен поток 2", става ясно от съобщение на компанията. В началото на октомври Полша наложи глоба в размер на 6,5 млрд. евро (7,6 млрд. долара) с мотив, че разширението на "Северен поток" се осъществява без разрешение на полските власти. Обжалването спира задължението "Газпром" да плати санкцията, пише още компанията.

Антимонополната комисия на Полша наложи глоби и за европейските партньори на "Газпром" в проекта. По силата на решението те трябва да развалят договорите си по "Северен поток 2" и да платят санкция от общо 61 млн. долара. Руските наблюдатели вече анализираха решението на регулатора и заключението им е, че Полша няма думата за разрешение на строителството на газопровода по дъното на Балтийско море. Решението е спорно и политическо мотивирано, смятат в Москва.

Междувременно "Газпром" съвсем не се отказва от идеята си да довърши "Северен поток 2" въпреки санкциите от САЩ. Към германския порт Муркан, където е базата на проекта, вече пътуват кораби, които са в състояние да полагат тръби по дъното на морето и да достроят оставащите стотина километра от газопровода. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?