49

Газовите хранилища на Турция пълни

Газовите хранилища на Турция са почти пълни и няма проблем с производството на енергия, каза министърът на енергетиката Фатих Дьонмез.

Докато Европа предприема безпрецедентни стъпки, за да преодолее енергийната криза, Турция е една от страните, които са предвидили задаващите се проблеми и са предприели необходимите мерки, каза Дьонмез, докато говори на Eurasia Cogeneration Conference, която се проведе онлайн.

„За да гарантираме сигурността на доставките, ние подновихме договорите със страните, с които нашите споразумения изтичаха, и сключихме сделки за LNG. Проведохме и разговори за втечнен природен газ със страните, които не сме участвали в търговията с газ преди“, добави той.

Газовите хранилища в Турция са почти пълни и доставчиците се придържат към своите графици за доставка, каза министърът, добавяйки, че Турция вероятно няма да се сблъска с проблеми тази зима.

Пандемията за пореден път напомни колко е важно да се разчита на вътрешни енергийни ресурси, подчерта той.

Местните ресурси и възобновяемите източници представляват 65,4 процента от инсталирания капацитет на Турция, докато 65 процента от електроенергията се генерира от местни ресурси, добави Дьонмез, добавяйки, че няма проблем по отношение на производството на енергия.

Министърът обаче каза, че Турция трябва да подобри ефективното използване на енергията.

Проучванията показват, че обществената осведоменост по отношение на енергийната ефективност се е увеличила през годините, каза Дьонмез. „Това е обещаващо, но все още не сме там, където искахме да бъдем по отношение на енергийната ефективност.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Турция пълна

Турция пълна

23.09.2022 | 15:54

Ние кога?

Отговори
0 0
циганин

циганин

23.09.2022 | 15:38

Путин им дава, ама на шорошояди, като в БГ не дава!

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?