Следвайте ни

Газ за Европа потече по тръбите на Турски поток

viber icon

На 1 януари, с откриването на последния участък от тръбопровода Турски поток, идващ от Русия, под Черно море, през Турция и България и минаващ през Сърбия от българската до унгарската граница, стана възможна алтернатива доставката на руски газ за Европа.

Сърбия е получила първата си пратка с газ още в сряда, и заяви, че от вчера е започнала да доставя природен газ за Европа, като сръбският участък е с дължина 403 километра.

Преди седмица Сърбия проведе успешен последен тест на тръбата.

Сръбският президент Александър Вучич заяви на церемонията по откриването на последния участък от мащабния проект, че новият газопровод ще допринесе значително за индустрията и икономиката в страната и региона.

Вучич добави, че Сърбия ще получава газ по тръбопровода на цена до 155 долара за кубик, с много по-ниски транспортни разходи от преди. Също така Сърбия ще начисли транзитен данък, който ще помогне за плащането на строителството на газопровода.

Сръбският участък ще доставя руски газ през Турция и България с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра годишно.

930-километровият тръбопровод Турски поток ще пренася руски газ под Черно море през Турция, България, Сърбия и Унгария.

Газопроводът е с тръба с най-голям диаметър в света, с максимален капацитет от 31,5 милиарда кубически метра годишно.

По-късно освен руски газ, по новоизградената мрежа през Турция се очаква алтернативна доставка на газ и от други газопроводи от Азербайджан, Иран и други държави от каспийския район.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

03.01.2021 | 11:27

БАЙДЪН Е ОТ ТИПА ПОЛИТИК КЛИНТЪН И ОБАМА --ТЕ ЗАПАЛИХА НАЙ-МНОГО ВОЙНИ--ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ИДИЛ ЩЕ БЪДЕ ВКАРАН НА БАЛКАНИТЕ НО ТОЗИ ПЪТ МНОГО ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕН ЗА ДА ПОПРЕЧИ НА РУСКАТА АЗ ДА ВЪРВИ СВОБОДНО В ЕВРОПА--ЩЕ БЪДЕ РАЗПОЛОЖЕН СЪЩО ТАКА И НА БАЛТИЙСКО МОРЕ ДА СПРЕ СЕВЕРЕН ПОТОК

Отговори
0 0
гоше

гоше

02.01.2021 | 11:55

нещо неразбирам--от 3 дни се пише че тече руска газ до сърбия--бойко снощи каза че при нас вече тече азербайджанска газ---добре тоава след като трабопровода е един--как достига руската газ до сърбия--като през тръбата в бг минава азербайджанска??--кой лъже??-и смятате ли че байдан ще остави руснаците спокойно да си търгуват с европа??

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?