2374
Следвайте ни

Гъста мъгла задуши Пекин в разгара на КОП26

viber icon

Магистралите и училищните площадки в Пекин бяха затворени в петък поради силно замърсяване, тъй като Китай увеличава производството на въглища, съобщава АФП.

Световните лидери се събраха тази седмица в Шотландия за преговорите COP26, които се смятат за един от последните шансове да се предотврати катастрофалното изменение на климата. Китайският президент Си Цзинпин направи писмено обръщение, вместо да присъства лично. Китай - най-големият в света производител на парникови газове, отговорни за изменението на климата, увеличи добива на въглища, след като през последните месеци веригите за доставки бяха разтърсени от енергийна криза, дължаща се на строгите цели за емисиите и рекордните цени на изкопаемото гориво.

В петък гъста мъгла от смог покри обширни територии в Северен Китай, като видимостта в някои райони е намалена до по-малко от 200 метра, съобщават от метеорологичната служба. Според властите в Пекин замърсяването се дължи на "неблагоприятните метеорологични условия и разпространението на регионалното замърсяване", а на училищата в столицата, която ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през февруари, беше наредено да прекратят часовете по физическо възпитание и заниманията на открито.

В петък бяха затворени участъци от магистрали към големи градове, включително Шанхай, Тиендзин и Харбин, поради лоша видимост. Замърсителите, засечени в петък сутринта от мониторингова станция в посолството на САЩ в Пекин, достигнаха нива, определени като "много нездравословни" за населението. Нивата на малките прахови частици (PM 2,5), които проникват дълбоко в белите дробове и причиняват респираторни заболявания, бяха около 220 - много над препоръчителната граница от 15, която СЗО препоръчва.

Според градските власти смогът вероятно ще се задържи поне до събота вечерта. Китай произвежда около 60 % от енергията си чрез изгаряне на въглища.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?