49

Гърмят централата на Добрата партия в Истанбул 45 дни преди изборите

Вътрешният министър Сойлу заяви, че нападателя е заловен

Неидентифицирано лице по-рано днес предприе въоръжено нападение срещу областната централа на Добрата партия в Истанбул, намираща се в квартал Зейтинбурну в европейската част на мегаполиса. 

Сьозджу

Председателката на Добрата партия Мерал Акшенер пристигна сутринта в сградата след нападението и получи информация по случая. 

Акшенер беше придружена от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, говорителя на Републиканската народна партия (РНП) Фаик Йозтрак и главния съветник на Добрата партия Бугра Кавунчу.

Сьозджу

Лидерката направи изявление за медиите: „Нашата централа в Истанбул е умишлено обстреляна на първия и третия етаж. Недопустимо е някои да се опитват да сплашват политически партии 1,5 месеца преди изборите. Ние не се страхуваме, това е голяма обида за електората.“

Сьозджу

След сигнал от намиращите се в сградата на партията, на място пристигна много полиция. Констатирано е, че нападателят е избягал. 

 

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу в 17:45 ч. обяви в пост в Туитър, че нападателя стрелял срещу централата на Добрата партия е заловен. 

По-рано той също съобщи: „Нападението срещу офисите на Добрата партия е провокация. Нашата полиция провежда разследване, за да хвърли светлина върху инцидента.“ 

Опозицонният ежедневник Сьозджу обяви, че полицията е прегледала видеоматериалите от охранителните камери. 

Констатирано е, че изстрелите са осъществени в 05:43 ч. сутринта, от хълм на голямо разстояние от сградата. Първоначално се предполагаше, че изстрелите са били случайни, от околовръстното шосе пред сградата.

АА

В изявлението, направено от кабинета на губернатора на Истанбул, се посочва: „Според първите констатации е установено, че куршум е ударил сградата на Добрата партия и бизнес центъра до нея. Започнато е разследване на инцидента." 

Сьозджу

 

 

Говорителят на президента Ердоган, Ибрахим Калън, написа в своя акаунт в Туитър: „Остро осъждаме въоръжената атака срещу регионалната централа на Добрата партия. Случаят се разследва. Извършителите ще бъдат открити и подведени под отговорност. Преди инцидентът да е изяснен, нарочването на президента ни за отговорен за деянието е поредната провокация. Ние отхвърляме и осъждаме това безотговорно отношение“.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик също сподели: „Осъждаме нападението. Ние сме против всякакъв вид тормоз и атаки срещу политическите партии.“

АА

Добрата партия е член на Националния алианс, втората по големина от шест водещи опозиционни партии в Турция. С издигането на свой кандидат за президент Кълъчдароглу, алиансът има за цел да свали от власт президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите на 14 май и да въведе отново парламентарен режим на управление в страната.

АА

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?