49

Гърми скандал с банкова пирамида за $44 милиона с участието на турски знаменитости

Схемата обещавала 250 процента възвръщаемост на вложените средства

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова в събота турците да се пазят от пирамидални схеми, тъй като бушува скандал във водеща банка, за която се твърди, че е измамила знаменитости и футболни звезди с милиони долари.

От дни турските медии са пълни със заглавия за проблемите в частната Денизбанк.

Съдебните документи, докладвани от турските медии, показват, че една от мениджърките на клоновете на банката в Истанбул е организирала схема за $44 милиона, която обещава 250 процента възвръщаемост за онези, които желаят да предадат купища пари.

Провалилият се фонд носел името на легендарния турски футболен треньор Фатих Терим и се предполага, че е измамил звезди като бившия полузащитник на Барселона Арда Туран.

Терим спечели статут на герой, като изведе истанбулския футболен отбор Галатасарай до титлата за Купата на УЕФА през 2000 г. Той не е направил все още публично изявление за скандала.

Мениджърката на банковия клон в Истанбул, която е създала фонда и според сведенията е получила лично торби, пълни с долари от знаменитости и играчи, заяви, че мениджърите на банката са знаели за схемата.

От ръководството на Денизбанк отхвърлиха твърдението и заявиха, че е започнал вътрешен одит, за да се разследва колапса на фонда.

Лично Ердоган вчера уточни, че "разследванията на заподозрените, споменати в този случай, продължават.

Турция е правова държава и всеки, който извърши незаконни действия, ще бъде наказан“, допълни президентът в коментари, публикувани от неговата служба.

Нашите граждани не трябва да попадат в капаните на измамниците, които предлагат високи печалби за кратко време с обещанието за лесни пари“, заяви той.

Прокурорите в Истанбул искат повече от 200 години затвор за мениджърката на клона на банката Сесил Ерзан за предполагаемо организиране на измамата.

Съобщава се, че Ерзан стартирала фонда миналата година, за да помогне за набирането на пари за покриване на минали инвестиционни загуби.

От банката в изявление се твърди, че за първи път са разбрали за проблема, когато жалбоподател, който също е техен клиент, е дошъл в клона през април.

Банката добави, че „въпросните суми не са значителни по отношение на размера на общите активи на банката“.

Денизбанк сега работи като местно звено на Emirates NBD.

Базираният в Дубай кредитор закупи дяловете на банката от руската държавна Сбербанк през 2019 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Пирамида ли?

Пирамида ли?

03.12.2023 | 20:56

Вие да видите след няколко години каква порамида ще има с еврото. Чакат само ахмаците да захапят стръвта

Отговори
5 2
Знаменитости и футболни звезди

Знаменитости и футболни звезди

03.12.2023 | 15:59

Безмозъчни баламурници.

Отговори
10 0
Анонимен

Анонимен

03.12.2023 | 12:56

Глупаците и камъните няма да свършат по света скоро!

Отговори
13 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?