49

Гърми скандал! Израелци саботират с аватари изборите по света

Шефът им, бивш кадър на спецслужбите, твърди, че искали просто "деликатно да манипулират общественото мнение"

Екип от израелски изпълнители на поръчки по договор, за които се твърди, че са манипулирали повече от 30 политически избори по света, бе разрит от ново разследване на екип журналисти, разказва „Гардиън”.

Става въпрос за създаването на десетки хиляди фалшиви профили в социални мрежи, саботиране на кампании и дори изпращането на сексиграчки по Amazon до политици с цел дискредитирането им.

Екипът е ръководен от Тал Ханан, 50-годишен бивш служител от израелските специални сили. Той работи тайно под псевдонима „Хорхе”, без да е забелязан повече от две десетилетия от службите на различни страни, където се провеждат избори.

„Хорхе” е разкрит от международен екип журналисти, които провеждат разследването. До тях достигат изтекли документи за работата на екипа му. 

Тал Ханан отрича да е правил нещо незаконно. Разследването показва, че „Екип Хорхе” е използвал масова дезинформация по поръчка на различни частни лица, която е водила до намеса в изборните резултати. Групата на израелците работи и по поръчка на големи корпоративни клиенти.

Ханан твърди, че работата, която върши, е съвсем достъпна до разузнавателните агенции, политическите кампании и компаниите, и в нея няма нищо „черно”. Те просто искали деликатно да манипулират общественото мнение. 

Израелецът твърди, че е използван в Африка, Южна и Централна Америка, Щатите и Европа. Един от отделите в екипа му, който е ключов, оперира с много сложен софтуер. Той контролира голяма армия от фалшиви профили в социалните мрежи Туитър, ЛинкдИн, Фейсбук, Телеграм, Gmail, YouTube и Инстаграм. Някои от аватарите имат регистрации в Амазон с фалшиви кредитни карти и бинкойн портфейли. 

В международния екип журналисти влизат професионалисти от 30 медии – сред тях „Льо Монд”, „Дер Шпигел” и „Ел Пайс”. Те са подкрепени и от френската неправителствена организация Forbidden Stories, която работи в защита на заплашвани, затваряни и убивани журналисти.

Екипът на Тал Ханан е разкрит, когато трима репортери му се представят като перспективни клиенти. И бившият израелски командос им разказва как ще постигне необходимия резултат, включително с използването на хакинг техники и достъп до Gmail и Телеграм. Те поставят серия фалшиви новини, които са умножени от ботове и така стигат до легититимните медии. 

Оказва се, че голяма част от стратегиите са свързани със саботиране на противникови изобрни кампании. Екипът дори изпраща секс играчка до дома на политик, така, че жена му да получи доставката и да остане с впечатление, че мъжът й има любовна афера. 

Разкритията за работата на израелския екип повдигат много въпроси за работата на социалните и медийните платформи и достоверността на информацията, която разпространяват. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Чекмеджан

Чекмеджан

15.02.2023 | 12:03

На мен пък ми подхвърлиха кюлчета и евро

Отговори
6 3
голям патладжан

голям патладжан

15.02.2023 | 13:20

И аз ти *подхвърлих* нещо и ти остана много доволен!

Отговори
1 2
Петър

Петър

15.02.2023 | 11:02

А дали са участвали в български избори?! ПП бяха наели ПР експерти от Израел в първата им предизборна кампания. Вече е ясно как тогава "спечелиха" тези избори!

Отговори
17 4
Пинокио

Пинокио

15.02.2023 | 11:28

99(%99) са намеса е избори те

Отговори
9 2

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?