71

"Гардиън": 4 сценария за израелска сухопътна офанзива в Газа

Британският в. "Гардиън" описва възможен сценарий за сухопътна операция на Израелската армия в Ивицата Газа, която се очаква в отговор на нападението от "Хамас".

Какво знаем от предишните конфликти в Газа?

Сраженията между израелските военни и "Хамас" обикновено следват сходен модел, като през годините са извършвани наземни операции от различен мащаб, обикновено предшествани от тежък обстрел, който е насочен към райони и места, свързани с посоката на израелските атаки.

В първата фаза на кампаниите Израел използва активно и авиация, и обстрел от наземна артилерия и морски катери, за да порази военната инфраструктура на "Хамас", включително правителствени сгради, полицейски участъци, крайбрежни съоръжения, тренировъчни центрове и домове на висши служители.

Независимо от това, че Израел има огромно предимство по отношение на размера на армията си, технологиите, оръжейните системи и логистиката, Хамас се е адаптирал значително през годините, за да се възползва от гъсто застроената градска среда на Газа.

Как географията ще повлияе на боевете?

Географията на Газа ограничава възможностите на израелските операции и поради това Израелските сили за отбрана са склонни да използват едни и същи маршрути за настъпление.

В най-северната част на Газа има селски райони със земеделски земи до граничния пункт Ерез, около Бурейдж южно от град Газа и на изток от Хан Юнис в южната част, където танковете и бронираната техника могат да се придвижват по-лесно и да заемат огневи позиции. Друга точка за достъп е около Филаделфийския коридор (границата между Египет и Газа) близо до град Рафах в южната част на Ивицата.

В миналото Израел е използвал позиции в централната част на Газа, за да се опита да прекъсне комуникациите между град Газа и южната част, както и на други места, за да разчлени района.

"Хамас" и други фракции в Газа са наясно, че това са маршрути, които израелските сили могат да използват, и често разполагат челните си отбранителни линии в тези райони, които в миналото са били арена на тежки боеве.

Северните подстъпи към Газа стават все по-трудни за военните на ЦАХАЛ, тъй като песъчливата и ниско застроена провинция започва да се заменя с високо строителство в градовете Джебалия и Бейт Лахия. Главният път, водещ от северната към южната част на ивицата Газа, е заобиколен от промишлени зони, които Хамас е използвал за отбрана в миналото. Районът в центъра на ивицата и на изток от Хан Юнис е по-открит, но селата и високите сгради покрай прилежащите магистрали често осигуряват прикритие за "Хамас".

Ще влязат ли израелците в главните градове?

Израелските сили са подлагани на тежки нападения при опитите си да навлязат в големите градски центрове. "Хамас" и други фракции разполагат с противотанкови мини и противотанкови управляеми ракети, които използват ефективно заедно с минометен огън.

БТА/АР

За една нощ на сражения в застроената зона на Шуджея по време на войната от 2014 г. Израел загуби 13 войници, взривили се на противотанкова мина, а след това разстреляни с картечен огън.

Макар че израелските военни имат опит в сраженията бронирана техника в палестинските градове, не на последно място на Западния бряг по време на втората интифада, сега се смята, че "Хамас" разполага с голям запас от противотанкови ракети "Корнет", които са били използвани ефективно, включително от "Хизбула" в Ливан, срещу израелски основни бойни танкове.

Групировката е разработила и оборудвани с боеприпаси дронове, каквито се използват широко в Украйна, които могат да хвърлят бомби върху превозни средства и войски, което представлява нова заплаха.

Как ще отговори "Хамас"?

"Хамас" има дългогодишен опит в борбата с израелската армия и се е превърнала в адаптивна и ефективна градска сила. Разполага с ядро от опитни бойни лидери, които са запознати отблизо с израелския начин на водене на бой, някои от тях говорят иврит и са изучавали задълбочено израелската армия.

БТА/АР

Основният проблем за Израел при всеки опит за сухопътна офанзива е, че ще трябва да се изправи срещу подготвени позиции на "Хамас", включително бойни тунели, разработени в продължение на години и в някои случаи оборудвани с комуникационни системи.

Ако някога мрежите от тунели на групировката са били елементарни, сега инженерите ѝ имат значителен опит в изграждането на укрепени и добре скрити подземни обекти, които се използват като командни центрове и в които се разполагат бойци.

И докато някога Израел е имал ясно предимство при наблюдението на Газа, евтините и лесно достъпни дронове, придобити от Хамас, изравниха условията, позволявайки им да наблюдават израелските линии на атака.

Може ли Израел отново да завладее Газа?

Въпреки че Израел вероятно има военния капацитет и воля за това след атаката в събота, цената вероятно ще бъде висока за израелските военни и палестинските цивилни, също така съществува и голям риск за израелските заложници, държани на територията.

Пълната повторна окупация на Газа би била голямо предизвикателство и вероятно надхвърля капацитета на Израел да я управлява в дългосрочен план, което предполага, че ако Израел все пак предприеме пълно нахлуване, целта му по-скоро ще бъде цялостно поражение на "Хамас".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Червеното бутонче

Червеното бутонче

12.10.2023 | 08:23

Има и пети сценарий...

Отговори
1 0
комунист

комунист

11.10.2023 | 21:48

Този път евреите не са единни и ги е страх,че армиятя им може да откаже да се бие срещу цивилни.И не тях кръвта им идва в повече.

Отговори
1 3
doccc

doccc

11.10.2023 | 21:43

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами~--~~> https://mub.me/medik

Отговори
0 0
ако

ако

11.10.2023 | 20:32

с моя народ се случи това , аз ще отговоря с всичко което имам като армия за възмездие , не дай си Боже мой.

Отговори
3 1
Иеиеири

Иеиеири

11.10.2023 | 19:39

Евреите и ат горчив опит от конфликта д Хезбула 1985-2000 за това няма да влезнат в ивицата газа таме много гъсто населено и в градски бой ще бъдар размазани просто

Отговори
4 6
Пълни измишльотини

Пълни измишльотини

11.10.2023 | 19:28

Давид ще предупреди жителите на даден квартал да се евакуират за 24 часа. След това го сравнява със земята. През това време тече предупреждението за следващия квартал и така до центъра. Или напускат Газа или предават членовете на хамас за СПРАВЕДЛИВ съд. Без провизии и енергия може да се стигне и до гражданска война в Газа.

Отговори
7 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?