46

Гърция вдига паметник на Хо Ши Мин

Гърция ще издигне бюст-паметник на виетнамския комунистически революционер и държавник Хо Ши Мин, съобщи външният министър Никос Дендиас от виетнамската столица Ханой, където е на официално посещение.

Дендиас обяви решението след среща с виетнамския си колега Буи Тхан Сон.

"Позволете ми да ви разкажа един малко известен факт за двете държави. Президентът Хо Ши Мин, основателят на Виетнам, се е сражавал на Македонския фронт от 1916 до 1917 г., докато е служил във френската армия", каза той пред репортери, съобщи Катимерини.

"Затова се договорихме в Едеса да бъде издигнат негов бюст, за да се подчертае този факт", продължи той, визирайки град в Северна Гърция.

Двамата министри се споразумяха също така прахът на Костас Сарантидис (1927-2021 г.), гръцки войник, който се е сражавал с виетнамската съпротива по време на Първата война в Индокитай, да бъде пренесен във Виетнам.

"Обсъдихме също така прехвърлянето на праха на гръцкия боец Сарантидис, който се е сражавал на страната на виетнамската армия по време на войната за независимост на Виетнам и се помни с добро от виетнамците", заяви Дендиас.

Министрите обсъдиха и по-нататъшното сътрудничество в областта на образованието и спорта.

"Виетнам, страна със 100 млн. души население, с процъфтяваща икономика, представлява интересен събеседник за Гърция в региона на Югоизточна Азия; и че би било много полезно да разширим и задълбочим отношенията си", заяви Дендиас.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?