49
Следвайте ни

Гърция: Турция е причината за проблемите в региона

viber icon

Гръцкият външен министър Никос Дендиас нарече Турция „общият знаменател“ на заплахите за стабилността в региона, включително използването на мигранти за оказване на геополитически натиск.


Дендиас на 19 ноември обвини Беларус в копиране на тактиката, използвана от Анкара миналата година, когато на гръцко-турската сухопътна граница пристигнаха на хиляди мигранти търсещи убежище.


„За съжаление общият знаменател на много от предизвикателствата, пред които сме изправени в този регион… е нашата съседка Турция“, каза Дендиас на среща в Атина с външните министри на Франция, Египет и Кипър Жан-Ив льо Дриан, Саме Шукри и Никос Христодулидес.


Гърция и Турция възобновиха дипломатическите преговори на високо ниво през януари за първи път от близо пет години, за да се опитат да облекчат напрежението около дългогодишните гранични спорове в Егейско море и Източното Средиземно море. Но те остават в остро противоречие и Гърция стартира скъпа програма за военна модернизация. Тя включва големи поръчки на флота и военновъздушните сили от Франция и Съединените щати.


Турция твърди, че е била несправедливо изключена от достъпа до средиземноморските природни ресурси и отрича, че е помогнала на мигрантите да се струпват на гръцката граница миналата година.


Египет и Франция до голяма степен застанаха на страната на Гърция в споровете.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?