49

Гърция строи още 140 км ограда по сухопътната граница с Турция

Гърция планира да разшири ограда по северната си граница с Турция, за да попречи на мигрантите да влязат в страната, каза във вторник нейният министър за защита на гражданите.

40-километровата ограда ще бъде удължена с още 140 километра, каза Такис ​​Теодорикакос по време на посещение в района Еврос.

Оградата, първоначално започната през 2012 г., беше удължена за последно през 2021 г., година след като десетки хиляди търсещи убежище се опитаха да преминат в Европейския съюз през северната граница на Гърция.

Исторически съперници, но и съюзници в НАТО, Гърция и Турция са в противоречие по редица въпроси, включително миграцията и енергийните ресурси през последните години.

Гърция беше на фронтовата линия на миграционната криза в Европа през 2015 г. и 2016 г., когато милион бежанци, бягащи от войната и бедността от Сирия, Ирак и Афганистан, пристигнаха през Турция.

Оттогава броят на пристигащите рязко е намалял, но през последните месеци гръцките власти казаха, че са спрели влизането на значителен брой хора.

По данни на полицията през първите седем месеца на годината властите са арестували 7484 бежанци и мигранти, от които 3554 в района Еврос, по поречието на река Марица (Еврос).

Теородикакос каза, че проектът има за цел да изпрати ясно послание за решимостта на Гърция „срещу онези, които инвестират в човешкото страдание, за да обслужват скрити интереси“ и „срещу онези, които въоръжават миграцията в опит да изнудват Европа“.

Консервативното правителство също планира да наеме 250 гранични служители и да обнови системите си за наблюдение в района.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
А,вижте гръцката ограда

А,вижте гръцката ограда

23.09.2022 | 14:50

И сравнете с нашата.Открий разликите.Тяхната в пъти по-здрава и стабилна.

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?