46

Гърция строи още 100 км гранична стена с Турция, за да спре мигрантите

По време на предизборната си кампания министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис обеща да учетвори дължината на сегашната стоманена гранична стена с Турция през следващите години.

Правителството възнамерява да увеличи сегашната дължина на стената от 37,5 км. с още 35 км. през следващите 12 месеца. До 2026 преградното съоръжение трябва да бъде удължено със 100 км., според правителствени служители.

Поради дългогодишните разногласия с Турция и огромния наплив на бежанци и мигранти към Европейския съюз през 2015-16 г., който беше предизвикан най-вече от войната в Сирия и Ирак, сигурността на границите продължава да бъде гореща тема в Гърция.

Мицотакис и други служители обвиниха, че лявата партия Сириза се опитва да саботира проекта и да попречи на правителството да осигури средства от Европейския съюз.

По време на предизборна спирка в Орестиада, град близо до гръцко-турската граница, Мицотакис говори с поддръжници и изрази загриженост, че днес в Гърция има политически сили, които се противопоставят на това предложение.

„Нека изявят позицията си: биха ли разрушили стената, която вече изградихме, и ще възстановят политиката на отворени граници? Или ще я защитят и ще помогнат за осигуряването на границите на Гърция?“, попита Мицотакис.

Правителството, според представители на Сириза, изкривява позицията на опозицията. Европейската комисия вече изключи възможността за пряко финансиране за гранични огради.

Димитрис Пападимулис, вицепрезидент на Европейския парламент и лидер на делегацията на СИРИЗА, заяви по гръцкото радио Real FM: „Няма да събаряме нищо“. Ние също така подкрепяме финансирането от ЕС за необходимите мерки за сигурност на границите, като закупуване на камери за нощно виждане и кораби на бреговата охрана.

Пападимулис обвини правителството, че угажда на крайнодесните избиратели и се опитва да отвлече вниманието от смъртоносната железопътна катастрофа миналия месец, която предизвика обществен гняв и намали преднината на Мицотакис в социологическите проучвания.

Правителството твърди, че стената действа като ефективно възпиращо средство срещу нелегалната миграция, помагайки за предотвратяване на повече от 250 000 преминавания на сухопътната граница миналата година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Съвет

Съвет

30.04.2023 | 15:34

Да отидат нашите проектанти и строители да видят как се строи, но от обекта не се краде. Е, те те това е нашия проблем - кражбите.

Отговори
1 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”