Гърция стяга армията - военната служба става 12 месеца

Гърция ще въведе увеличаване на военната служба за военнослужещи в армията от девет на 12 месеца, започвайки през май, като част от програма за засилване на въоръжените сили на фона на напрежението с регионалния съперник Турция.

Деветмесечният срок ще остане само за военнослужещи на военна служба, които доброволно се присъединят към специални служби или служат в гранични райони през целия си мандат.

Миналата година Гърция започна голяма програма за военна модернизация, която ще включва модернизация на остаряващия си изтребителски флот F-16, както и закупуване на ново поколение, произведени във Франция самолети Rafale и планирана поръчка на фрегата.

Съседите ни Гърция и Турция са в противоречие с морските граници и правата за полезни изкопаеми в Егейско море и Източното Средиземноморие, което доведе до военноморско напрежение в региона през миналата година.
 
На фона на тази криза САЩ заявиха, че са готови да обсъдят продажбата на американски фрегати и най-новите изтребители F-35, когато Гърция е готова, каза американският посланик в страната Джефри Паят пред журналисти в четвъртък.

По отношение на възможността за придобиване на F-35, Паят подчерта, че този процес ще отнеме около пет години, за да се развие необходимата инфраструктура за настаняване на бойните самолети в Гърция.

Този ход на САЩ беше остро осъден от Анкара, защото миналата година Турция трябваше да получи първите си два суперизстребители F-35, като дори ги беше заплатила и турски пилоти се обучаваха в САЩ. Но като чакт от санкциите заради закупуването от страна на Турция, на руските противоракетни системи С-400, Анкара беше временно отстранена от проекта F-35. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?