Следвайте ни

Гърция спира мигрантските потоци от Турция 

viber icon

Гърция се опитва да спре мигрантските потоци от Турция, като обяви съседната държава за безопасна за търсещите убежище от Афганистан, Бангладеш, Пакистан, Сомалия и Сирия.


От тези пет държави са по-голямата част от мигрантите, които се опитват да преминат в Гърция от Турция.


„Обявяването на Турция за безопасна държава за търсещите обежище е важна стъпка в справянето с незаконните миграционни потоци и престъпната дейност на контрабанда с хора“, заяви министърът на миграцията и убежището Нотис Митаракис, преди да пътува до Люксембург днес за заседание на Съвета по вътрешни работи, където новият Пакт за миграция и убежище е една от основните теми в дневния ред.


Новата политика се съдържа в съвместно министерско решение на министерствата на външните работи и миграцията и убежището.


Решението признава, че Турция отговаря на всички условия, като жизнен стандарт и човешки права, за да бъдат подадени молби за убежище от граждани на горните пет държави. „Доказано е, че те не са застрашени в съседната държава поради етническа принадлежност, религия или са част от определена социална група и могат да кандидатстват за убежище в Турция вместо в Гърция“, се казва в съвместното министерско решение.


По този начин на всички граждани на горепосочените държави, които пристигнат в Гърция от Турция, молбите за убежище ще бъдат отхвърлени и върнати; до депортацията те ще бъдат държани в така наречените центрове за задържане преди заминаване.


Митаракис добави, че решението „абсолютно съответства на международното право“ и помага за пълното изпълнение на сделката от 2016 г. между Европейския съюз и Турция. 


Според официалните данни 31% от кандидатите за убежище в Гърция през 2020 г. са от Афганистан, 20% от Сирия, 13% от Турция, 7% от Сомалия и по 2% от Бангладеш и Пакистан. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?